null
Skinloves ABC – forklarer kjente og ukjente ord og begreper
21st Jan 2021 | Postet av Gunnhild & Liv

Skinloves ABC – forklarer kjente og ukjente ord og begreper

Det er mange ord og begreper som florerer i skjønnhetsmiljøet. Hva mener vi for eksempel med «trygg hudpleie»? Og hvorfor er niacinamid relevant? Hva i alle dager gjør antioksidanter for huden din? 

For å hjelpe deg med å finne svarene på disse spørsmålene, så har vi satt sammen et hudpleiealfabet!


A

AHA-syrer

Alpha Hydroxy Acids er en gruppe syrer du finner i mat og som har god effekt på huden. Mest brukt på tørr hud, mot akne og som antiaging. Syrene fungerer ved å effektivt fjerne døde hudceller og kan redusere rynker, fine linjer og solskader.

AHA-syrer finnes både naturlig og syntetisk. Eksempler på ingredienser med AHA-syrer: glycolic acid, citric acid, lactic acid, tartaric acid og malic acid.

Noen Skinlove-produkter med naturlige AHA-syrer:

Pai Dinner Out ansiktsmaske, 349,–

BYBI Acid Gold ansiktsmaske, 299,–

Marinas Argan Night Serum, 535,–

Eco by Sonyas Super Fruit Toner, 299,–

Eco by Sonya Citrus Cleanser, 299,–

Antioksidanter

Antioksidanter er stoffer som hemmer oksidasjon. I ernæringen er dette stoffer i maten som antas å kunne hindre skadelig oksidasjon i kroppen, for eksempel oksidasjoner som skader cellemembranen eller cellenes DNA. Antioksidanter kan også tilsettes mat for å hindre harskning og annen forringelse av maten ved lagring.

Eksempler på matvarer med mye antioksidanter er bær, enkelte frukter og mange grønnsaker. Viktige antioksidanter i kostholdet er E-vitamin, A-vitamin, beta-karoten, antocyaniner og C-vitamin.

I hudpleie kan ulike antioksidanter ha effekter som begrenser skader av UV-stråling, beskytte mot UV-stråler, reparere fotoaldring, reduserer rynker og hyperpigmentering.

Sjekk ut disse produktene, proppfulle av ulike antioksidanter:

Suki Radical Results ansiktsserum, 699,–

Pai Virtuous Circle ansitksskrubb, 349,–

Eco by Sonya Eye Compost øyekrem, 499,–

Hynt Sun Prep dagkrem med SPF 25, 590,–

BYBI Buriti Booster, 189,–

Flow Cosmetic Artic Sun Balm, 299,–

Argan oil

Arganolje inneholder høye konsentrasjoner av antioksidanten vitamin E og essensielle fettsyrer som oleic acid og linoleic acid. Denne oljen er et ypperlig valg for tørr hud. Den har vist effekt på å forbedre hudens elastisitet og fuktighetsnivå ved å gjenoppbygge hudbarrieren og holde på fukten. Den er lett og non-comedogenic, passer alle hudtyper og inneholder blant annet nyttige polyphenoler, squalene, tocopherol m.m.

Her er noen bestselgere med arganolje fra Skinlove-sortimentet:

Badger Argan Face Oil, 269,–

Badger Argan Cleansing Oil, 269,–

Flow Organic Argan Oil, 399,–

Pai Feather Canyon øyekrem, 399,–

Marina Miracle Amaranth Night Serum, 965,–

Karmameju Boost Balm, 399,–

A-vitaminer

Retinol er den mest fysiologisk aktive formen av A-vitamin.

Du får A-vitamin i kostholdet fra både dyreriket og planteriket.

A-vitamin er nødvendig for synsprosessen og fosterutviklingen, og det regulerer vekst og differensiering av mange celletyper.

Huden har mye vev som lett reagerer med A-vitamin og kan dra nytte av dens biologiske effekt. Det finnes dokumentasjon på at retinol i hudpleie kan være en god behandling av acne vulgaris og enkelte deler av fotoaldring av huden (den aldringen av huden som forårsakes av UV-stråler). Dette er reduksjon av fine linjer, økt glatthet og redusert hyperpigmentering.

Gravide skal hverken ha for mye eller lite av dette vitaminet. Har du spørsmål om A-vitamin i hudpleie under graviditeten er det bare å kontakte oss her.

Her er noen produkter med A-vitamin:

BYBI Bakuchiol Booster, 189,–

Sukis Radical Results ansiktsserum, 699,–

Pai Love & Haight ansiktskrem, 489,–

RMS Beauty Oil, 899,–

BYBI Night Nutrition ansiktskrem, 399,–

Flow Rosehip Intensive Treament Oil, 399,–


B

Bakuchiol

En naturlig ingrediens som kalles naturens svar på retinol. Bakuchiol-oljen kommer blant annet fra frøene på en plante du finner i Asia som heter Psoralea corylifolia.

Den ligner retinol i struktur og funksjon, og studier har vist at den kan gi lignende effekter i hudpleie på fine linjer og hyperpigmentering. Den har også vist seg å gi mindre irritasjon av huden enn retinol.

Hos Skinlove.no finner du superingrediensen Bakuchiol i følgende produkter:

BYBI Bakuchiol Booster, 189,–

BYBI Eye Plump øyekrem, 269,–

Bredspektret UV-beskyttelse

Betyr at produktet beskytter mot både UVA- og UVB-stråler.

Alle solkremene i Skinlove-butikken har bredspektret UV-beskyttelse.

Se utvalget HER

Bioplast

Bioplast er laget ved hjelp av naturlige råvarer. Typiske råvarer i bioplast er mais og sukker. Det finnes også noen laget av tremasse.

Biodegraderbar/bionedbrytbar

Biodegraderbare materialer er stoff eller materialer som dekomponeres (degraderes) av levende organismer som f.eks. sopp eller bakterier. De fleste naturlig forekommende polymerer er biodegraderbare, f.eks. cellulose.

Med andre ord betyr at noe kan brytes helt ned i naturen og ende opp kun som naturlige elementer, uten å forurense.


C

Ceramider

Ceramider er lipider, eller fett, som er helt nødvendig for at hudbarrieren skal fungere. Om man tenker på det øverste hudlaget som en mur så kan man si at hudcellene er mursteinene og ceramider er mørtelen som limer mursteinene sammen og gjør muren tett. Denne muren gir også huden struktur og fasthet.

Alder, soling og hudsykdommer, som for eksempel atopisk dermatitt, kan redusere effekten til ceramider i huden.Resultater av det kan være tørrere, grovere hud, rynker, mer synlige porer, irritasjon, rødhet og synlige tegn på dehydrering.

Ceramider kan heldigvis tilføres gjennom både hudpleie og kosthold.

Her finner du produkter med ceramider i nettbutikken:

Antonin.B Ceramides Enriched Desert Serum (hår), 439,–

Pai System D øyeserum, 399,–

BYBI Night Nutrition nattkrem, 399,–

Pai Instant Kalmer serum (hud), 699,–

Cocktaileffekten

I 2002 kom det flere studier som pekte på at mange av de hormonhermende stoffene vi får i oss i hverdagen kan ha en skadelig effekt når de reagerer med hverandre. Dette kan være stoffer som hver for seg anses som ufarlige i den mengden de forekommer i et produkt, men som sammen med andre stoffer likevel kan være skadelige. Begrepet «something from nothing» oppsto her. Det er dessverre lite forskning på Cocktaileffekten per dags dato.

«Vi utsettes for mange stoffer samtidig. I dagens risikovurderinger vurderes ett og ett stoff hver for seg, men vi tar ikke høyde for at stoffene fungerer sammen. Denne cocktail-effekten kommer vi ikke unna, og vi kjenner ikke konsekvensene av den. Derfor bør vi være veldig forsiktige, og bruke føre-var-prinsippet,» sier Ketil Hylland, professor ved seksjon for akvatisk biologi og toksikologi ved Universitetet i Oslo (UiO).

COSMOS-sertifisering

Flere av Europas største sertifiseringsorganer for økologisk og naturlig hudpleie har siden 2017 gått sammen for å bruke en enkelt, universal sertifiseringsstandard. Denne har de utviklet sammen og kalt COSMOS. Den har to varianter: COSMOS Natural og COSMOS Organic.

Grunnleggerne bak denne standarden er Soil Association (UK), ECOCERT (Frankrike), Cosmebio (Frankrike) BDIH (Tyskland) og ICEA (Italia).

Du kan lese mer om COSMOS her.

Cruelty Free

Begrep som indikerer at et produkt ikke er testet på dyr.

Leaping Bunny er et kjent sertifiseringsorgan som kan bekrefte nettopp dette.

Les mer om Leaping Bunny her.

Ingen produkter hos Skinlove er testet på dyr!

C-vitamin

C-vitamin (askorbinsyre) er et vannløselig vitamin som beskytter mot oksidativ skade, altså er det en antioksidant. C-vitamin er nødvendig for å danne kollagen.

Gode kilder i norsk kosthold er grønnsaker, frukt, bær og poteter. Utilstrekkelig tilførsel av vitamin C kan føre til skjørbuk.

I hudpleie regnes den en superingrediens som kan bidra til å beskytte mot solen, redusere solskader som hudens struktur og elastisitet. Blant annet gjennom å beskytte kollagenet mot å bli brutt ned. Den brukes også for å virke utjevnende på hudtonen ved å lysne «dark spots» og hyperpigmentering.

I nettbutikken vår har vi flere produkter med C-vitamin, her er noen:

Hynt Vitamin C Serum, 990,–

Eco by Sonya Eye Compost øyekrem, 499,–

BYBI C-Caf Day Cream, 399,-–

D

Double Cleansing

Betyr at du renser ansiktet i to omganger. Veldig populært om du f.eks. bruker en del sminke eller solkrem hvor da første renserunde kan være med en fin oljerens. Olje tiltrekker olje, og vil være en effektiv måte å få bort oljebasert sminke + overflødig olje i huden. Runde nummer to er ofte med en mer ordinær rens i form av gel, skum eller melkeaktig konsistens, som da får bedre forhold for å pleie huden etter at det oljebaserte er fjernet.

Vi har mange fine oljerenser som er egnet til renserunde nr. 1, for eksempel:

Pai Light Work, 389,–

Badger Argan Cleansing Oil, 269,–

BYBI Swipe Clean, 399,–

Und Gretel REINE Natural Deep Cleansing Oil, 359,–


Disse rensene er fine å bruke til renserunde nr. 2:

Pai Middlemist Seven, 449,–

Odylique Creamy Coconut Cleanser, 339,–

Odylique Lemon & Tea Tree Purifying Face Wash, 339,–

Living Nature Vitalising Cleanser, 329,–

Living Nature Purifying Cleanser, 329,–

Living Nature Sensitive Cleanser, 329,–

Eco by sonya Super Citrus Cleanser, 299,–

BYBI Milk Melt, 269,–


E

Eksfoliering

Å eksfoliere betyr at å fjerne noe fra en overflate. I hudpleiesammenheng brukes det om prosessen som skjer når produkt fjerner døde celler fra hudoverflaten. Det finnes flere ulike former for eksfoliering, som blant annet en fysisk eksfoliering (skrubbekorn eller børste), kjemisk eksfoliering (f.eks. AHA-syre) og eksfoliering ved hjelp av enzymer (f.eks. fra frukt).

Her er noen varianter fra nettbutikken:

Fysisk:

Living Nature Skin Revive Exfoliant(jojoba og candelilla), 409,–

BYBI Smooth & Soothe Scrub (jojoba og fruktensymer), 349,–

Kjemisk:

Suki Resurfacing Enzyme Peel, 869,–

Ensymer:

Suki Resurfacing Enzyme Peel, 869,–

Flow Strawberry Milk Mask Powder with Hyaluronic Acid, 499,–

Flow Lingonberry Bright Mask, 599,–

Essensielle fettsyrer (Omega 3 og 6)

Essensielle fettsyrer er flerumettede fettsyrer som organismen trenger, men ikke selv er i stand til å produsere. Ifølge definisjonen kjenner man bare to fettsyrer som virkelig er essensielle, nemlig omega-6-fettsyren linolsyre og omega-3-fettsyren linolensyre.

Fet fisk (sild og makrell) og tran er viktige kilder for essensielle fettsyrer i kosten, særlig når det gjelder de lengre omega-3-fettsyrene.

Linolsyre (omega-6) finnes dessuten i korn, særlig i kimen, og frø, og også i lyst kjøtt (svin og fjærfe) og plantemargarin, mais- og soyaoljer.

For lite fettsyrer kan gi tørt og skjellete utslett, redusert vekst hos spedbarn og barn, økt følsomhet for infeksjon og dårlig sårtilheling

I huden er essensielle fettsyrer kritisk for å opprettholde hudens funksjon og utseende. Sammensetningen av fettsyrer i huden kan påvirke hudens betennelsesrespons, kan påvirke hvor godt huden kan beskytte seg selv mot UV stråler og kan påvirke tilheling av sår.

De essensielle fettsyrene kan leveres til huden både gjennom kosthold og påføring direkte på huden.

Her er noen produkter med essensielle fettsyrer:

Eco by Sonya Glory Oil ansiktsolje, 499,–

Pai Heavy Mettle håndkrem, 199,–

BYBI Strawberry Booster, 189,–

Flow Arctic Beauty Oil, 599,–

Odylique Silk Touch Cleanser ansiktsrens, 339,–

Pai Feather Canyon øyekrem, 399,–

BYBI Night Nutrition ansiktskrem, 399,–

Living Nature Ultimate Day Oil, 499,–

Essensielle oljer/Eteriske oljer

Oljer som finnes i mange plantedeler og utvinnes av disse ved destillasjon.

Essensielle oljer er ofte velduftende og brukes i mange sammenhenger for å lage god duft og smak. Enkelte essensielle oljer brukes i legemidler.

Essensielle oljer har kjemiske sammensetninger som kan gi ulike positive effekter i huden.

Man vet ikke sikkert i hvilken stor grad essensielle oljer kan påvirke et svangerskap, og gravide bes ofte om å utvise forsiktighet med bruk av essensielle oljer i svangerskapet. Spesielt gjelder dette i første trimester.

Har du spørsmål om essensielle oljer i hudpleie under graviditeten er det bare å kontakte oss.

I nettbutikken har vi filtre som gjør at du kan sortere produktene for å kun se produkter uten essensielle oljer. Vi har også en egen samlekategori her

Etisk hudpleie

Dette er ikke en beskyttet tittel per i dag. Vi definerer etisk hudpleie for å være produkter laget av produsenter som tar ansvar for at deres bedrift opererer på en forsvarlig måte med hensyn til både miljø, mennesker og samfunn generelt.

Dette innebærer for eksempel rettferdig betaling for arbeidskraft, bærekraftige og miljøvennlige valg når det kommer til bedriftens oppbygning og f.eks. valg av emballasje, ingredienser m.m.

Vi i Skinlove er vi alltid på utkikk etter leverandører som har et ekstra stort hjerte for disse tingene. Tips oss gjerne om produkter ved å sende en e-post til kundeservice@skinlove.no.


F

Face Yoga

På norsk: ansiktsyoga, et stadig mer populært begrep. Dette er rett og slett en liten treningsøkt for musklene i ansiktet. Teorien bak er at disse «treningsøktene» skal løsne opp spenning og bidra til å styrke og stramme opp huden. Det er gratis og egentlig ganske deilig. Ler mer om Face Yoga  her

Fuktfattig

En hudtilstand som mange av oss lider av i perioder. Denne tilstanden kan være midlertidig og kan komme av ytre påvirkning av for eksempel solen, kald vinterluft og vind, medisiner, overdrevet/feil bruk av hudpleieprodukter, alt for sterke produkter, overdrevet bruk av vann (bading, dusjing), av tørr luft som fra air condition eller ombord på fly m.m. 

Mens tørr hud mangler fett, mangler dehydrert hud fukt/vann. Huden din kan mangle både fett og fukt, da er den både tørr og fuktfattig. Samtidig kan den være fuktfattig, men også fet på samme tid (altså, den kan mangle fukt, men likevel produsere for mye fett).

Her er noen superprodukter for fuktfattig hud:

Flow Hyaluron & Probiotics Serum, 559,–

Pai Back to Life Serum, 599,–

BYBI Mega Mist toner, 399,–

Fysisk solfilter

At et UV-filter er fysisk vil si at det ikke trenger igjennom huden og inn i kroppen vår. Det beskytter mot strålingen fra utsiden av huden. Sinoksid og titaniumdioksid er eksempler på dette.

Vi har valgt å kun akseptere fysiske UV-filtre i nettbutikken fordi enkelte kjemiske UV-filtre har vist seg å kunne være hormonhermende og kreftfremkallende i seg selv.

Alle solkremer i nettbutikken vår har fysisk UV-filter. Se utvalget her.


H

Hudbarriere

Det ytterste hudlaget har en barrierefunksjon og beskrives ofte som en murvegg der mursteinene er hudceller og mørtelen er en samling med lipider og proteiner. Denne barrieren reduserer absorpsjonen og begrenser penetrering av huden av for eksempel patogener og kjemikalier, samt begrenser tapet av viktige næringsstoffer og vann fra det underliggende vevet.

Barrieren kan svekkes av for eksempel UV-stråling, kjemikalier, sterke vaskemidler, store temperaturforandringer for lite essensielle fettsyrer i kostholdet og av ubehandlet tørr hud.

Hyaluronic acid

Hyaluronsyre er noe vi har i kroppen vår naturlig og som er der for å holde på vannet i huden, men som vi lett kan miste dersom hudbarrieren er skadet eller når huden eldes. Da kan vi tilføre denne syren i hudpleie for å fylle opp igjen lagrene våre.

Du finner naturlig hyaluronsyre i blant annet disse produktene hos oss:

Flow Strawberry Milk Mask Powder, 499,–

Flow Hyaluron & Probiotics Serum, 559,–

Pai Back to Life Serum, 599,–

BYBI Mega Mist toner, 399,–

Eco by Sonya Super Fruit Hydrator, 299,–


M

Maskne

Pandemien som startet vinteren 2020 medførte økt bruk av munnbind i store deler av verden. Å dekke til halve ansiktet med en maske gir ikke ideelle forhold for huden, og har for mange bidratt til problemhud, eller mer populært kalt «maskne».

Mineraloljer og ingredienser utvunnet fra petroleum

Mineralolje er en samlebetegnelse for petroleumsprodukter som er fremstilt på basis av råolje, i motsetning til olje av animalsk eller vegetabilsk opprinnelse. Tidligere ble ordet mineralolje også brukt som betegnelse på råolje.

Vi tillater ikke mineraloljer i våre produkter. Oljene som brukes hos oss kommer utelukkende fra planter.


N

NATRUE

Sertifiseringsorgan for naturlig hudpleie. Naturlig hudpleie er ikke en beskyttet tittel. Derfor er det nyttig med sertifiseringsorganer som NATRUE som har laget en standard for å gjøre begrepet mer oversiktlig.

Her kan du lese mer om NATRUE sin standard. 

Nanopartikler

Nanopartikkel er en partikkel som består av et lite antall atomer, og er mellom 1 og 100 nanometer i diameter.

I dag brukes nanopartikler til anvendelser som de fleste av oss ikke er klar over. De brukes blant annet i solkrem for å gjøre kremen gjennomsiktig istedenfor hvit, i maling og andre overflatebehandlinger for å øke motstand mot UV-stråling, korrosjon og slitasje, og i tekstiler for å motvirke dårlig lukt og bakterier.

Nanopartikler har også skapt mye usikkerhet, særlig når det gjelder påvirkning på kroppen vår og/eller på økosystemet. På grunn av størrelsen kan nanopartikler gå gjennom barrierer større partikler ikke kan gå gjennom, og de kan dermed komme i kontakt med, og trenge inn i celler eller havne i blodstrømmen. Dette kan være skadelig for kroppen.

Vi tillater ingen nanopartikler i våre produkter.

Niacin (Niacinamide)

Vitamin B3 heter også niacin. Niacin er vidt utbredt i matvarer. Kilder til niacin i kosten er kjøtt, fisk, kornvarer og belgvekster. Mangel på niacin medfører utvikling av pellagra, som i første rekke er utbredt i land med et ensidig kosthold hovedsakelig basert på mais.

I hudpleie er niacinamide en kjent ingrediens. Dette er en variant av niacin.

Den brukes blant annet i behandling av akne, rosacea, minske synligheten av fine linjer og hyperpigmentering og reduksjon av solskader.

Her finner du niacinamide i sortimentet vårt (mer kommer snart):

Hynt Vitamin C Serum, 990,–


S

Sensitiv hud

Sensitiv hud er hud som er ekstra følsom for og reagerer på ytre påvirkning. Symptomer kan være rødhet i huden, stram hud, svie/stikking, kløe m.m. Har du en svekket hudbarriere (se «Ceramider») kan huden oppleves mer sensitiv.

Spør oss gjerne om tips dersom du har sensitiv hud! To merker som er verdt å sjekke ut med en gang er Pai Skincare og Odylique. Samt Living Nature sin Sensitive-serie.

Skinimalism

Skinimalism er et nytt og stadig mer brukt begrep som fokuserer på enkel og minimalistisk sminke og hudpleie. Hensikten er å forenkle den daglige rutinen, omfavne hudens naturlige tekstur og utseende, og å finne enkle, gode produkter som fremmer glød.

Skinlove-standarden

Vi lagde vår egen Skinlove-standard fordi det ikke er en sertifisering eller merking som i våre øyne er streng og trygg nok. For oss er det viktigst at et produkt skal være trygt å bruke. Huden er vårt største organ, og naturligvis vil en stor andel av det vi smører på huden trekkes inn i blodsystemet. Det er klart vi bør være kritiske til hva som går på huden. Tviler du på at det du smører på huden har effekt på kroppen? Tenk på medisiner man får som krem eller plaster.

I vår standard vurderer vi hver ingrediens i hvert enkelt produkt vi tar inn i butikken, før det får en plass på hylla. Vi skal være komfortable med å få små doser av ingrediensen inn i kroppen. Vi bruker det vi finner tilgjengelig av vitenskapelige studier som grunnlag for vurderingene vi gjør på ingrediensene. Er vi i tvil om en ingrediens kan være trygg nok etter vår standard, vil vi utelukke ingrediensen inntil videre for å være på den sikre siden. Vi følger et føre-var prinsipp.

I tillegg til at produktet skal være trygt så skal det i størst mulig grad være økologisk og i det minste lagd av naturlige ingredienser.

Vi ønsker at produsentene skal ha et brennende engasjement for ingredienser, miljø og gode arbeidsforhold i tillegg.


T

Trygg hudpleie

«Trygg hudpleie» er ingen beskyttet tittel, så man kan som forbruker støte på mange påstander. For oss betyr det at ingrediensene som brukes i et produkt ikke er skadelig om de skulle klare å trekke inn i kroppen vår. Vi bruker det vi finner tilgjengelig av vitenskapelige studier som grunnlag for vurderingene vi gjør på ingrediensene. Er vi i tvil om en ingrediens kan være trygg nok etter vår standard, vil vi utelukke ingrediensen inntil videre for å være på den sikre siden. Vi følger et føre-var prinsipp.


V

Vegansk hudpleie

At et produkt er vegansk betyr at det er dyrket frem uten bruk av animalske ingredienser. Vegansk hudpleie kan også være sertifisert. Et kjent sertifiseringsorgan er Vegan Action/Vegan Awareness Foundation som i tillegg har flere krav som f.eks at produktene ikke kan være testet på dyr og krav til renhold mellom produksjon av veganske og ikke-veganske produkter i samme produksjonslinje.

Les mer om denne sertifiseringen her.


Ø

Økologisk hudpleie

Dette er hudpleie som består av en viss andel økologiske ingredienser. En økologisk ingrediens er en som er avlet frem etter en standard som er snillere mot miljøet, med fravær av skadelige kjemikalier (sprøytemidler, kunstig gjødsel m.m.) i prosessen.

Hvor stor andel ingredienser som må være økologiske for at et produkt skal kunne kalles økologisk, kommer an på hvilken sertifisering man bruker. Det finnes mange ulike sertifiseringsorganer som f.eks USDA Organic (USA), Soil Association (UK), ECOCERT (Frankrike), Cosmebio (Frankrike) BDIH (Tyskland), ICEA (Italia) m.fl.

Noen av disse har gått sammen for å lage en mer universell standard for økologisk hudpleie. Les mer under «COSMOS-sertifisering».

OBS. Selv om et produkt er sertifisert økologisk så er det ikke sikkert at det er et produkt vi vil ta inn hos Skinlove! Les mer om dette under «Skinlove-standard».Kilder:

AHA-syrer:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017965/

Antioksidanter:

https://snl.no/antioksidanter

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098906/

Argan oil:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/

A-vitaminer:

https://sml.snl.no/retinol

https://www.apotek1.no/kost-og-ernaering/vitaminer/vitamin-a

https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-A

Bakuchiol:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bjd.16918

Bioplast:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5666757/

Biodegraderbar:

https://snl.no/biodegraderbare_materialer

Bredspektret UV-beskyttelse:

https://www.badgerbalm.com/s-31-broad-spectrum-uva-sunscreen-protection.aspx

Ceramider: https://journals.lww.com/dermatitis/Abstract/2018/07000/Skin_Ceramide_Profile_in_Children_With_Atopic.9.aspx https://link.springer.com/article/10.2165/00128071-200304020-00004

Cocktaileffekten:

https://www.who.int/ipcs/publications/new_issues/endocrine_disruptors/en/

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/q0yjO/forskere-du-har-gift-i-blodet-ditt

C-vitamin:

https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-benefits-of-vitamin-c-for-skin

https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-C

Eksfoliering:

https://snl.no/eksfoliering

Essensielle fettsyrer:

https://snl.no/essensielle_fettsyrer

https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/essential-fatty-acids#conclusion

Essensielle oljer:

https://sml.snl.no/eterisk_olje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7084246/

Fysisk solfilter:

http://www.endocrine.org/news-room/press-release-archives/2016/some-sunscreen-ingredients-may-disrupt-sperm-cell-function

Hudbarriere:

https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health#epidermis

Mineralolje:

https://snl.no/mineralolje

Niacin:

https://sml.snl.no/niacin

https://optoderm.com/wp-content/uploads/2017/11/Nicotinamide-and-the-skin.pdf

Sensitiv hud:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18492176/

Nylige innlegg