null
Tørr og dehydrert hud - årsaker og produkttips
23 Mar 2021 | Postet av Odylique

Tørr og dehydrert hud - årsaker og produkttips

(denne bloggposten er opprinnelig forfattet av Odylique. Oversatt fra engelsk til norsk av Skinlove.no)

Tørr og dehydrert hud - årsaker og produkttips

Det virker som de fleste av oss vil oppleve tørr, flasset hud på et eller annet tidspunkt i livet. Men hva kommer egentlig slik tørr, dehydrert hud av? Og hva kan vi gjøre med det?

Huden er vårt største organ og er essensiell for liv og helse, så den fortjener all den kjærlighet vi kan gi den. I denne bloggposten tar vi en nærmere kikk på hvordan huden fungerer for å bedre forstå årsakene til opplevd tørrhet og irritasjon, og for å finne effektive løsninger for å holde huden sunn, balansert og glødende.


Årsaker til tørr hud

Tørr hud, dehydrert hud eller «xerose» som er det medisinske begrepet, kommer fra mangel på fuktighet i hudens ytre lag. Det kommer ofte av en eller flere av disse årsakene:

  • Underaktive talgkjertler 
  • Hudsykdommer som eksem og psoriasis
  • Overdrevet alkoholkonsum 
  • Medisiner
  • Sterke kjemikalier eller miljøforandring 
  • Overdrevet soleksponering
  • Hudens naturlige aldring

Normal hud vs. Tørr hud

En viktig funksjon for huden vår er å agere som en beskyttende barriere mellom kroppen vår og miljøet rundt, å holde på nødvendig fuktighet og å holde potensielt skadelig påvirkning på utsiden. For å opprettholde denne funksjonaliteten er huden avhengig av at fukten (Natural Moisturising Factor/NMF) og olje (sebumlipider - hudens naturlige fettstoffer) jobber sammen.

Ved hudsykdommer som psoriasis så fungerer ikke NMF optimalt slik den burde. For å hjelpe til med å forbedre denne tilstanden anbefaler vi å bruke Odylique Repair Lotion for å gi tilbake fukt som er tapt.

Lipidene omringer og støtter opp om hudcellene nær overflaten. De er som mørtel som holder mursteinene sammen i en mur. Akkurat slik som mørtelen holder muren sterk og værfast, så vil et intakt lag lipider bidra til å skape en effektiv barriere mot tap av verdifull fukt, samt gi beskyttelse mot ekstern skade fra irriterende stoffer, mikrober, varme, kulde m.m.

Dersom mørtelen mangler vil en murvegg falle sammen. På samme måte, om huden mister lipidene og fukten den trenger, vil den bli veldig tørr og flasset, og sårbar for videre irritasjon.

Selv om hormoner, kosthold, medisiner og sykdom kan være medvirkende faktorer, så er dehydrert hud oftest forårsaket av tilstander som for eksempel eksem og psoriasis, kontakt med irriterende stoffer og såpemidler, toalettsaker og kosmetikk, samt miljøpåvirkning eller aldringsprosessen. Studier har vist at nivået av NMF reduseres når vi blir eldre, det er generelt lavt i tørr, flasset eller sprukket hud som ved atopisk dermatitt (eksem) og er fullstendig fraværende ved psoriasis. Før huden føles tørr eller grov, kan den allerede ha tapt over 80% av fukten og lipidene, men den gode nyheten er at det meste av tørr hud responderer kjapt dersom den får riktig pleie.Tips for å behandle tørr og flasset hud

1 – Bruk fuktighetskrem effektivt

Å smøre på fuktighet i små doser, men ofte – gjerne 3-4 ganger per dag, er en mer effektiv måte å hjelpe dehydrert hud på enn å overøse huden med et tykt lag en gang om dagen. Det er spesielt nyttig å smøre seg rett etter en dusj eller et bad mens huden fremdeles er litt fuktet. På den måten kan du fange opp litt av fukten og holde på den i huden.

Vær konsekvent med rutinen og oppretthold den i minst to uker for å få se den egentlige effekten.

Ikke overøs huden med fuktighet. Dersom du påfører fuktighet på områder som i utgangspunktet ikke trenger det kan huden bli «lat» og ikke produsere nok oljer på egenhånd. Dette er spesielt viktig for kombinasjonshud hvor du kan ha kun noen områder som er tørre og andre områder med fetere hud.

2 – Velg ingredienser med omhu

Studier viser at å erstatte hudens tapte fukt og lipider med ingredienser som har lignende egenskaper gir det kjappeste og mest effektive resultatet. Det er jo fornuftig når man tenker på det – huden kan kjappere dra nytte av noe den kjenner igjen og trenger.

Hudens lipider er hovedsakelig fettsyrer som linoleic acid (omega 5) og alpha-linolenic acid (omega 3), og en eller begge av disse finnes det rikelig av i visse planteoljer som for eksempel oliven, solsikke, nype, granateple og tindved. Studier viser faktisk at disse planteekstraktene er veldig effektive, naturlige middel for tørr hud.

Odylique bruker de i hele hudpleieserien for tørr hud.

3 – Unngå syntetiske ingredienser

I kontrast til ingrediensene vi nettopp nevnte, så byr ikke petroleum eller mineralolje på noen likhet med stoffene i huden eller næringsrike egenskaper. Dette er grunnen til at det er viktig å bruke genuint naturlig, økologisk hudpleie. Fuktighetskremer fulle av syntetiske ingredienser kan skjule problemet, heller enn å bidra til å reparere det skikkelig. Studier viser at naturlige ingredienser som f.eks kokosnøttolje er overlegne sammenlignet med syntetiske alternativer som for eksempel mineralolje.

Oljer (og balmer) bør gi verdifull næring og hjelpe til med å holde eksisterende fuktighet i huden, og bidra til å redusere hastigheten det forsvinner fra hudens overflate. Plantevann kan tilføre ekstra/ny fukt. Dersom fukt er tapt, så vil huden dra nytte av en nøye balansert fuktighetskrem som inneholder både vann og oljer, for å holde den myk og fuktet.

4 – Bruk den riktige fuktighetsgiveren for den riktige kroppsdelen

Det øvre hudlaget rundt øynene er omtrent halvparten så tykt (0.05 mm) som huden er ellers på kroppen. Huden på føttene kan være mer enn 10 ganger så tykk! Så når huden rundt øynene trenger en lettere fuktighetsgiver for å unngå hevelser, vil føttene nyte godt av en fetere balm eller krem. Kroppen generelt kan ha godt av en lotion eller en rikere balm som for eksempel Odylique Toning Fruit Body Butter. Ideelt påføres denne etter en dusj eller et bad, mens huden er varm og mottagelig.

5 – Rense for å fremme cellefornyelse, men kun mild eksfoliering

Å rense huden bidrar til å bli kvitt tørre, døde hudceller og fremme fornyelse av celler som kan holde mer effektivt på fukten. Eksfoliering fjerner i større grad døde hudceller og på veldig sensitiv hud bør det gjøres veldig forsiktig eller ikke i det hele tatt. Dette er for å unngå å etterlate huden åpen og sårbar for «angrep» fra kald luft og forurensninger. Vurder å bruke en mild rens for tørr hud. Om du foretrekker en rens du skyller bort, så prøv Odyliques innovative gel til melk Silk Touch Cleanser, som etterlater et lag med fukt.

6 – Ikke bruk for varmt vann

Når du tar et bad, en dusj og vasker hendene, unngå veldig varmt vann, selv om det føles deilig på en kald dag. Varmt vann kan skade huden og etterlate den tørr. Begrens dusj/bading til maks 15 minutter og hold vannet passelig varmt, men ikke for varmt. Etter at du tørker deg lett med et håndkle, påfør fuktighetskrem så fort som mulig.

7 – Unngå skum

Skum og bobler fra såpe og håndvask er ofte assosiert med effektiv vasking, men mer skum betyr ikke nødvendigvis renere. En mild økologisk såpe eller dusjsåpe for tørr hud vil gjøre jobben minst like godt. Sterke såpestoffer fjerner effektivt smuss og fett, men de tar også vekk hudens naturlige oljer. Velg produkter med milde rensestoffer og unngå sulfater som er noen av de sterkeste såpestoffene. Sulfatfrie sjampoer finner du for tiden mer og mer av. (Hos Skinlove.no finner du bare sjampoer uten sulfater)

8 – Vær obs på pH-balansen

Å beskytte hudens syrekappe (en vannaktig del av et tynt belegg som dekker huden) er viktig for å motvirke tørr hud. Syrekappen har fått navnet sitt på grunn pH-verdien som er en svak syre (pH 4.75-5.75 avhengig av alder, kjønn og hvor på kroppen), men mange hudpleieprodukter, og spesielt rengjøringsprodukter som sjampoer og dusjsåper, er egentlig baser og kan forstyrre hudens pH. Så se etter pH-balansert sjampo og såper. PH 5.5 er ofte brukt og ansett som den beste pH-verdien for hudpleie.

9 – Kle på deg om vinteren

En av de beste «gjør det selv»-oppskriftene mot dehydrert hud er rett og slett å holde varmen. Skap en myk barriere med myke og komfortable luer, skjerf og votter for å beskytte deg mot tørr hud om vinteren. Og motsatt, lette bomullsplagg kan bidra til å motvirke dehydrert hud om sommeren. Bruk gjerne en luftfukter i hjemmet ditt for å holde huden fuktet om vinteren.

10 – Unngå irriterende stoffer

Fra sterke kjemikalier til harde/ru klær til rengjøringsprodukter – irriterende stoffer kan skape kløe og gjøre tørr hud enda verre. Når du klør på huden skader du den ytterligere og gjør den enda mer utsatt for fuktighetstap, dehydrering samt utsatt for forurensning og allergener. Irriterende stoffer kan også finnes i tøyet du kler på deg, avhengig av hva du bruker som vaskemiddel, og avhengig av hva tøyet er laget av. Oftest er det ull, polyester og nylon som klør.

11 – Spis og drikk bra

Et jevnlig væskeinntak er et annet viktig steg du kan gjøre hjemmefra for å hjelpe huden til å se sunn ut fra innsiden. Drikk vann eller urtete jevnlig igjennom dagen. Dette er bedre for opptaket av væske i kroppen enn å ta en stor dose på en gang. Mat som er ekstra bra for tørr hud er fisk, nøtter, bønner, linser og erter fordi de er rike på oljer som finnes i huden naturlig. Linfrøolje er spesielt lovende i behandling og motvirkning av tørr hud fordi den styrker hudens barrierefunksjon og øker fukten. Kosttilskudd som GLA (gamma linoleic acid) og agurkurtolje er ofte anbefalt for tørr hud siden de gir en rik og lett tilgjengelig kilde av næringskilder til huden for å rette ubalanse i kostholdet. Hvis huden din konstant er veldig tørr kan det være nyttig å konsultere med en ernæringsrådgiver.

12 – Vurder å gjøre vannet mykere

Bor du i et område med hardt vann så kan det påvirke hvordan huden din ter seg. Hardt vann har et ekstra høyt innhold av mineraler. Høyt innhold av mineraler i vannet påvirker pH-en og har en tendens til å gjøre det mer basisk – som blir en kontrast til huden som heller mot en svak syre.

Å forstyrre pH-balansen av huden kan være med på å tørke ut huden. Hardt vann kan også påvirke hvor effektivt produkter du bruker skylles av huden. Fordi hardt vann allerede har mineraler i seg, så gir det mindre «rom» for andre midler (som sjampo og såpe) å virke inn, og kan etterlate et lag når du prøver å skylle det av.

Rester fra produkter (spesielt om det inneholder irriterende stoffer) kan hisse opp huden og tette porene. I samme håndvending kan irriterende stoffer bli liggende på tøyet ditt etter klesvask, som igjen er med på å gjøre huden tørr og kløende når du har de på. Se etter det beste mulige vaskemiddelet – vi anbefaler det mest naturlige og økologiske du kan finne – for å redusere risikoen for irritert hud. Om du mistenker eller vet at vannet i huset ditt er hardt så kan du installere et filter for å gjøre vannet mykere.Tørr hud kan oppstå over hele kroppen, men det mest vanlige er å få tørr hud i ansiktet, på leppene, hendene, albuer, knær og føtter. Det kan dekke et helt område eller oppstå som flekker med tørr hud.


Tørre hender

Våre hardtarbeidende hender kan bli utsatt for mange uttørrende og irriterende elementer. Det første steget for å beskytte huden på hendene er å bruke hansker – enten når du rengjør i huset, jobber, gjør hagearbeid eller bare for å holde de varme når det er kaldt ute.

Når du ikke kan bruke hansker så bør du massere inn en lett absorberende lotion eller økologisk  håndkrem etter håndvask. Husk å smøre over neglebåndene også.

Dersom hendene allerede er tørre og sprukket, så rengjør de godt med en eksfolierende  såpe (havre er lindrende og mildt) eller masser de med en sukkerbasert skrubb. Avslutt med en beskyttende balm fullpakket med helende ingredienser som rå shea, ringblomst eller tindved fordelt i lette lag igjennom dagen, f.eks denne eller denne. Påfør deretter et tykkere lag til natten. Dette burde gjøre at hendene ser og føles bra igjen snart.

Huden på hendene blir også eldre, så på samme måte som med huden i ansiktet så er det lurt å gi de UV-beskyttelse og hudpleie rik på antioksidanter.

Økologisk håndkrem fra Odylique

Sprukne hæler

Tørr, røff og sprukken hud på føttene kan være ukomfortabelt. Huden rundt hælene er tykk og blir lett tørr, hard og taper elastisitet. Resultatet er ofte at den sprekker. Friksjon mellom hud og sko kan også føre til smertefulle træler på tærne. Føttene våre jobber utrolig hardt for oss. Med bare litt forebyggende eller avhjelpende pleie så kan vi få bedre komfort og godfølelse i retur.

Det første steget for å pleie tørre og sprukne hæler er å fjerne noe av det ytterste, røffe laget med død hud. Du kan bruke en fotfil eller en pimpstein. Deretter tar du et varmt fotbad for å mykgjøre huden. Drypp gjerne et par dråper med økologisk essensiell olje i vannet, for eksempel lindrende lavendel eller antimikrobielle tetre. Skyll og tørk føttene med et håndkle før du masserer inn en næringsrik balm for å holde på fukten. Ringblomst er ideell for å bidra til å hele tørr, sprukken hud. 

Som et jevnlig vedlikehold av huden på føttene eller et lite fotspa, bruk en fuktighetsgivende eksfolierende skrubb som Odylique Coconut Candy Scrub. Denne vil bidra til at føttene føles myke og velpleide ut.

Odylique kroppsskrubb


Sprukne lepper

Sprukne og såre lepper er et typisk tegn at du har vært ute i kald luft som gjør at leppene mister fuktighet. Når dette skjer er det lett at vi slikker oss på leppene for å lindre ubehaget, men dette gjør som regel problemet verre. Den beste behandlingen for såre, sprukne og tørre lepper er å jevnlig påføre en lipbalm med næringsgivende planteoljer, voks og lindrende ingredienser som er med på å holde på fuktigheten, som reparerer og beskytter mot videre uttørring som følge av temperaturen. En lipbalm basert på naturlige ingredienser i form av en stift er lett å ta med på farten.


Tørr hud i ansiktet

Huden i ansiktet og på halsen er gjerne den mest sensitive. Den er utsatt for konstant påvirkning fra elementene og UV-stråler. Den er dermed den første til å vise tegn til aldring, spesielt om den blir tørr. Ekstrem eller plutselig tørrhet kan være et symptom på en sensitivitet til spesifikke ingredienser som for eksempel syntetisk farge, parfymer, konserveringsmidler eller andre typiske allergener du kan finne i kosmetikk, hudpleie og hårpleie.

Så snart det som skaper irritasjon er identifisert er det viktig å pleie huden med det mildeste, mest fuktighetsgivende og antioksidantrike du kan finne. Odylique Avocado 24-hour Replenishing Cream er et flott alternativ.


Tørr hud rundt øynene

Huden rundt øynene er spesielt tynn og sensitiv, så se etter pH-balansert hudpleie og naturlig eller økologisk sminke uten irriterende ingredienser. En fuktighetskrem som inneholder en god balanse av lette planteoljer kan også gjøre jobben som en daglig øyekrem. Rent rosevann er utmerket for øyeområdet på grunn av sine beroligende, fuktighetsgivende og tonenede kvaliteter. Påfør det enten som en lett spray over lukkede øyne eller ved hjelp av en bomullpad. Odylique Calming Rose Super Tonic og Timeless Rose Moisturiser er begge basert på økologisk rosevann og gir lindrende, balansert fukt for øyeområdet. Dersom rennende øyne er med på å gjøre området sårt, prøv en veldig tynn påføring med en balm som inneholder ringblomst, kamille eller tindved inntil du ser bedring.

Å velge foundation, maskara og øyeskygge som er sertifisert økologisk eller naturlig, forsikrer at de er basert på kun hudvennlige mineralfarger, naturlige planteoljer og aktive ingredienser uten irriterende, sterke konserveringsmilder, syntetiske stoffer og farger.


Flassende hud

Flassende hud er et typisk resultat av redusert og svekket barrierefunksjon, som man gjerne får ved eksem og kontaktdermatitt. De døde og løse hudlagene på overflaten kan gi huden et livløst og røft utseende, bli irritert, betent og begynne å klø. Å opprettholde en balanse av olje og fukt, og å gjenopprette den beskyttende barrierefunksjonen er nødvendig for å bli kvitt tørr, flasset og forstyrret hud.

Flasset hud fører til flak med definerte kanter som kan gi et utseende som ser ut som fiskeskjell og er vanlig for hudtilstander som psoriasis og pityriasis rosea. Forskning viser at NMF ofte er fraværende ved psoriasis. Derfor vil ren aloevera-juice kunne virke som en viktig ingrediens i alt fra lotion til sjampo for å gi intens fukt hvor det trengs. A-vitamin er også effektivt samt ringblomstblad som er veldig rike på betakaroten. Dette forklarer kanskje hvorfor Odylique Calendula Balm og Repair Lotion har fått mange tilbakemeldinger for sin gode effekt på å lindre kronisk psoriasis. Noen former for pityriasis gir også en soppinfeksjon og de kan respondere godt på Spot-on Serum og Tea Tree Shampoo. Begge har soppdrepende egenskaper.

Som alle Odylique sine lotions, såper og sjampoer så inneholder de også en effektiv konsentrasjon med aloevera-juice for å bygge opp den viktige barrierefunksjonen mot videre mikrobielle angrep.

Odylique Creamy Coconut Cleanser


Å holde på en hudpleierutine over tid er viktig. Husk at å forebygge tørr hud er enklere enn å behandle det etter at du har fått det. For eksempel viser forskning at et bad med olje i kan redusere xerose og kan potensielt redusere atopisk eksem hos barn.

Å holde huden fuktet og fri for et tørt, flasset utseende behøver ikke være en kamp i oppoverbakke!

Se hele utvalget fra Odylique her.


(denne bloggposten er opprinnelig forfattet av Odylique. Oversatt fra engelsk til norsk av Skinlove.no. Se originalen her.)

Det siste fra bloggen