null
Er titanoksid (titanium dioxide) trygt i kosmetikk, hudpleie og solkrem?
27 Mar 2024

Er titanoksid (titanium dioxide) trygt i kosmetikk, hudpleie og solkrem?

Er titanoksid trygt i kosmetikk, hudpleie og solkrem?

Dette er en ingrediens som mange spør oss om etter at det var vært mye snakk om den i media, og etter at stoffet ble forbudt som tilsetningsstoff i mat i 2022. Vi har fulgt forskningen på Titanoksid (TO) i mange år. Her kommer en oppsummering av det vi vet så langt og hvilke regler vi har satt for produktene i nettbutikken vår:

  • De skadelige effektene som ses skyldes de bittesmå partiklene, kalt nanopartikler, av dette stoffet. De er så små at de klarer å komme seg gjennom naturlige barrierer inne i kroppen vår, og trekke inn i vev der det kan bli værende i lang, lang tid (akkumulere). Her kan de skape betennelsesaktige reaksjoner, og muligens kan det skade DNA.
  • Vi har ingen spiselige produkter hos oss, men vi hadde tidligere tannkremer med TO. De sluttet vi med da denne forskningen kom, selv om de ikke inneholdt nanopartikler.
  • I kosmetikk brukes mineralet TO som et fargestoff, og mange studier har vist at TO ikke kan trenge inn i blodstrømmen vår via huden. Dette gjelder også de bittesmå partiklene, nanopartiklene.
  • Vi tillater ikke noen produkter hos oss som inneholder nanopartikler. Våre produsenter bruker TO, og mineraler generelt, i større partikler som ikke kan komme inn i kroppen. Disse blir liggende på huden til du vasker dem av igjen.
  • Å puste inn TO i nanostørrelse kan også gi skade på lungene. Selv om forskningen peker mot at TO i større partikler, slik som vi har i enkelte produkter, ikke kan gjøre den samme skaden, så tillater vi ikke solkrem eller andre produkter som inneholder TO i sprayform.
  • Løs mineralfoundation, eller lignende sminke i løs form, kan danne en liten sky av partikler som kan pustes inn i lungene. Vi tillater ikke sminke i løs form som inneholder TO.
  • Studier som er gjort for å beregne om presset, kompakt sminke kan utløse en slik sky av partikler viser at det er høyst usannsynlig.
  • Vi tillater TO i solkrem i kremform, og i sminke i fast og flytende form, siden produsentene bruker så store partikler av TO at de ikke kan trenge inn i kroppen. 

Andre navn og nummer på titanoksid: titanium dioxide, E171, CI 77891.

Som alltid så må du gjøre dine egne valg når det gjelder ingredienser. Denne testen over er, i tillegg til å referere til forskning, også preget av våre subjektive vurderinger og valg.

Vil du lese mer av denne forskningen selv så finner du noen kilder under her:

Principles for the safety evaluation of cosmetic powders

Campaign for Safe Cosmetics

Safety assessment of titanium dioxide (E171) as a food additive

Det siste fra bloggen