null
15+ skadelige ingredienser i solkrem du bør unngå - tema fra Odylique
22 May 2017 | Postet av usaliv

15+ skadelige ingredienser i solkrem du bør unngå - tema fra Odylique

(Denne artikkelen er oversatt og tilpasset med tillatelse fra Odylique Essential Care)

Det er mye kontrovers rundt solkremer med såkalt kjemisk filter og mange av de øvrige ingrediensene i disse solkremene. Finnes det en reell grunn til å bekymre seg for hva vi bruker for å beskytte oss mot solen? Bruker vi skadelige stoffer på huden?

Først av alt:

Det er viktig å spesifisere hva vi mener med "kjemisk" i denne sammenhengen. Det er kanskje mange som tror at alle kjemikalier er skadelige - men det er de ikke! Vi (og alt rundt oss) er laget av kjemikalier, så det er ikke noe som faktisk kan kalles "kjemikaliefritt". Så i stedet for å se etter en "kjemikaliefri solkrem", se etter en som er fri for skadelige kjemikalier.

Så når vi nå snakker om "kjemiske solkremer" så mener vi solkremer med syntetiske UV-filtre (som f.eks oxybenzone) og ikke solkrem med fysiske mineralfilter (som sinkoksid, titaniumdioksid). Illustrasjonen under viser forskjellen i hvordan de to fungerer:

kjemisk-solkrem-og-fysisk-solkrem-ingredienser


Så er alle solkremingredienser trygge?

Det korte svaret er:

Nei!

Alarmen har begynt å gå blant forskere verden rundt de siste årene. Bekymringen gjelder spesifikt for solkremer med såkalt kjemisk filter - de som beskytter oss mot solen ved å absorbere UV-strålene (se illustrasjonen over).

En økende mengde forskning  viser at at kjemisk solkrem kan være årsaken til en rekke problemer - som alt fra allergier (hudproblemer som eksem og solkrem passer sjeldent godt sammen) til miljøskader og fertilitetsproblemer.

Med andre ord - når vi tror vi bruker solkremen til å beskytte huden så må vi samtidig være klar over at solkremen kan påvirke helsen vår negativt.

Her er problemet: 

Ta en titt på tabellen under. Den viser en liste med solkremingredienser som du bør vurdere å unngå. Spar gjerne på denne guiden og bruk den når du skal velge deg solkrem.

Grafikk lånt fra www.odylique.co.uk


Sunscreen Chemicals

Fertilitetsproblemer

Solkrem med kjemisk filter har flere ganger blitt linket til fertilitetsproblemer på grunn av de hormonhermende effektene som noen av ingrediensene har. Kjemikaliet homosalate er for eksempel linket til forstyrrelse av spermproduksjon (Rehfeld 2016). Niels Skakkebæk, seniorforsker i  en studie om effekten av homosalate, sier "Disse resultatene er bekymringsverdige og kan være med på å forklare hvorfor uforklarlige fertilitetsproblemer er så utbredt".

Å bruke syntetisk/kjemisk solkrem i svangerskapet gir også grunn til bekymring. Når kjemikalier eller produkter blir testet for trygghet så blir de ikke testet på gravide kvinner siden dette åpenbart anses som uetisk. Samtidig blir den etiske problematikken rundt å la en gravid kvinne bruke et potensielt skadelig produkt skjøvet under teppet. Med tanke på all dataen som viser at syntetiske kjemikalier påvirker fertiliteten, så kan det være en god ide å unngå solkrem med kontroversielle kjemikalier og heller velge noe tryggere.

Hudproblemer

Grunnen til at vi velger å smøre oss med solkrem er for å beskytte huden, men noen kjemikalier som cinoxate og octocryelne linkes til hudirritasjoner og fotosensitivitet (en rødme i huden som ligner solbrent hud) - litt ironisk! Siden 1930-tallet har det også vært en 1 800% økning i føflekkreft (malignt melanom) samtidig som bruk av solkrem har økt eksponensielt. Med tanke på at vi tilbringer mer tid innendørs enn noensinne så bør ikke denne statistikken ignoreres og det kan være på tide å ta en nærmere titt på hva som lurer i hudpleieproduktene. Hvis du har et hudproblem som f.eks eksem så er det best å bruke en solkrem som er økologisk og så naturlig som mulig.

Fotostabilitet

At en kjemikalie ikke er fotostabil betyr at dets kjemiske struktur kan forandre seg under påvirkning fra lys. Derfor er det spesielt viktig at solkremer er fotostabile. Avobenzone, en ingrediens som ofte er brukt i syntetisk solkrem kan bli ustabil og giftig når den brytes ned.

Miljøhensyn

Syntetiske solkremingredienser er ikke bare linket til helseskader. Ingredienser som oxybenzone er også linket til negativ påvirkning på miljøet, som forurensning. Det foreligger forskning som viser at solkrem som har blitt "vasket av" svømmere har vært med på å skade korallrev (NOAA 2015). Hvor mye av dette ender egentlig opp i korallrevene? Vel, faktisk, opp til 14 000 tonn... hvert år.

Så hva med solkrem med fysisk filter som sinkoksid og titaniumdioksid?

Heldigvis gir solkrem med fysisk filter både effektiv solbeskyttelse og er fritatt for de helseskadelige effektene som er beskrevet over.

Vår mening er at solkremer med fysiske solfilter (som sinkoksid og titanium dioksid) er de tryggeste solkremene du kan velge blant. Begge disse mineralene legger seg på utsiden av huden og reflekterer bort UV-strålene, heller enn å absorbere de inn slik som kjemiske solfiltre gjør.

Spesielt sinkoksid har en rekke helsefordeler som at den kan lindre irritasjon i huden og gir god pleie for solbrent hud. Det er non-comedogenic (så den tetter ikke porene og bidrar derfor ikke til acne), den er antibakteriell og betennelsesdempende som har vist å hjelpe til å forbedre elastisiteten i huden som igjen motvirker aldringstegn.

Sinkoksid anses som et bedre alternativ for solbeskyttelse enn titanium dioksid fordi det beskytter mot en større andel av UVA-strålene (faktisk så gir det ofte bedre UVA-beskyttelse enn kjemiske solkremer).

OK, men hva med nanopartikler?

Nanopartikler er partikler som er mindre enn 100 eller 200 nanometer i størrelse (1 nanometer er 1/100 000 av tykkelsen på et menneskehår). Det råder bekymring rundt effekten av nanopartikler - spesielt for de som brukes i anti aging-produkter - siden de kan være med på å forandre hudcellene våre.

Solkremer inneholder av og til sinkoksid eller titanium dioksid i nanostørrelser for å unngå det kjente hvite laget på huden som naturlige solkremer ofte kan gi. Likevel er nano-størrelsene på disse mineralene ganske annerledes enn nanopartiklene som er designet for å penetrere hudceller for å få oss til å se yngre ut. Det foreligger studier som viser at nanopartikler av disse mineralene ikke absorberes inn i huden og er derfor trygge å bruke. (Solkremen fra Odylique inneholder likevel ikke nanopartikler. Skinlove)

Så prøv en solkrem med fysisk filter og styr unna syntetiske og skadelige ingredienser. Nyt heller fordelene som solkremene med fysisk filter gir.

Et godt alternativ er vår økologiske, Fair Trade Natural Sun Screen. Denne er en ekstremt effektiv beskytter mot UVA og UVB (kritisk bølgelengde er imponerende 380!). Den er også laget av trygge, næringsgivende ingredienser og antioksidanter som jobber for å motvirke skader fra solen.


Bloggposten er oversatt fra Odylique Essential Care.


Se hele vårt utvalg av naturlige solkremer med fysisk UV-filter her.

Hos Skinlove finner du kun solkremer med fysisk filter. Vi har ikke nanopartikler i noen av solkremene.

Det siste fra bloggen