null
Naturlig pleie for baby med eksem
2 Apr 2021 | Postet av Liv

Naturlig pleie for baby med eksem

Da Sofia fikk eksem på kinnet foreslo legen en salve. Den var egentlig ikke anbefalt å bruke for barn under 1 år, men vi kunne prøve litt. Sofia var bare 6 måneder på dette tidspunktet, og ikke bare er jeg veldig opptatt av ingredienser i det jeg smører på henne sånn generelt, men jeg var ikke helt komfortabel med å teste noe som man vanligvis venter et år med å påføre. 

Etter at jeg kom hjem gjorde jeg litt research på denne salven. Der fant jeg blant annet følgende ingredienser: etylparahydroksybenzoat (E214), metylparahydroksybenzoat (E 218),

Grunnen til at du ikke finner disse ingrediensene her hos Skinlove.no er fordi dette er parabener. Som kjent så er det mistanke om at parabener kan ha en østrogenlignende effekt og at de blant annet kan herme etter hormoner i kroppen vår. Selv om mange studier i de senere år konkluderer med at parabener er trygge, så er det også de som hevder det motsatte. Vi opererer etter et føre-var-prinsipp her hos oss, og unngår ingredienser som vi ikke føler oss trygge på.

Så da måtte jeg finkjemme Skinlovesortimentet for å se hvilke naturlige produkter vi hadde som kunne ha samme virkning som denne salven ville ha, foruten disse konserveringsmidlene. 

OBS! Jeg tviler ikke på at legen anbefalte en krem hen vet kan ha god effekt, men jeg har alltid lyst til å prøve naturlige produkter først. Hadde det ikke fungert så måtte jeg gått for legens forslag. Det er viktig å behandle eksem.

Jeg rådførte meg litt med Odylique, som tross alt utviklet sine første produkter for å pleie eksem på sine egne barn, og de ga meg følgende oppskrift: 

Når eksemet er i utbrudd, påfør et tynt lag med Odylique Baby Repair Lotion (eller Odylique Repair Lotion, som har akkurat samme ingredienser). Se på disse ingrediensene og deres effekt:

  • Beroligende vassarve demper kløe
  • Kamomille virker betennelsesdempende
  • Ringblomst beroliger og stimulerer hudens egen legingsprosess
  • Aloevera reparerer
  • Johannesurt beskytter

Etter påføring av Baby Repair Lotion, påfør et tynt lag med balmen Ultra Rich Balm. Denne balmen vil legge seg ytterst og midlertidig beskytte huden slik hudbarrieren vanligvis vil gjøre når den er intakt. Ingrediensene i balmen har også gode effekter, som disse:

  • Fuktighetsgivende og vitaminrikt sheasmør, koksolje og extra virgin olivenolje
  • Celleoppbyggende Tindved, rik på omega 7
  • Beskyttende bivoks

Når eksemet er under kontroll kan påføringen reduseres. Da kan det være tilstrekkelig med et veldig tynt lag Ultra Rich Balm før man går ut i kulde og vind, eller før et bad. Da beskyttes området ekstra godt og du kan forhindre oppblussing. 

Her er to bilder som er tatt med ca. 24 timers mellomrom. Det til venstre er før jeg prøvde meg på denne komboen fra Odylique. Det til høyre er etter kun to runder med de to produktene. 

Dette bildet viser det samme området etter ca en måned med god oppfølging: 

Eksem kan komme og gå, og selv om vi holder Sofias eksem godt i sjakk nå, så er det noen dager hvor det kan blusse opp igjen. Da går vi tilbake til en dose Repair Lotion før et tynt lag med Ultra Rich Balm. Etter en påføring eller to, så pleier det å se fint ut igjen. Jeg liker å oppbevare Repair Lotion i kjøleskapet, så får den en kjølende effekt når jeg tar det på.

Ellers er det noen viktige tips til pleie av eksemhud som kan være nyttig å få med seg. Alle fra Odylique: 

1 - Hold området rent

Tips nummer en for naturlig pleie av eksem er veldig enkelt -- hold området rent. Bakterier, spesifikt Staphylococcus aureus, er blant de største triggere for eksem (de finnes i mer enn 90% av eksemplaget hud og 5% på normal hud). Denne overdrevne mengden av denne bakterien kan aktivere immunsystemet rundt hvor de er, og skape hudirritasjon. 

Så hold området rent, men uten å vaske for mye heller. Forsøk å hold huden ren for å motvirke at bakterien får bygge seg opp. For sensitiv hud som allerede er irritert, bruk en veldig mild såpe som f.eks. Odylique Baby Gentle Wash & Shampoo eller Odylique Aloe Vera Body Wash. Bruk lunket vann, ikke for kaldt og ikke for varmt. Ikke dra eller gni i huden. Har du hardt vann i huset (vann med mye mineraler) så kan det være ekstra lurt å bruke en av de milde såpene. 

Når du vasker hendene, ikke glem neglene. Det er ikke så lett å se, men det er et ypperlig sted for bakterier å gjemme seg. 

2 - Unngå å klø/demp kløe

Irritert hud vil lett begynne å klø. Dessverre er det slik at jo mer du klør, desto mer vil det klø. Dette blir en ond sirkel som gjør det vanskelig å bekjempe problemet. Naturlige ingredienser som kan lindre kløe er vassarve og kamomille, som begge finnes i Odylique Repair Lotion. Dette er snillere alternativer enn de typiske steroidekremene som ofte blir brukt. 

Faktisk har kamilleekstraktet som Odylique bruker vist seg å være minst like effektiv for å dempe betennelser som mild hydrokortison (steroider), men uten de negative bivirkningene. 

Ringblomst er også kjent for sine gode reparerende egenskaper. Denne ingrediensen finner du også i disse nydelige produktene fra Odylique. 

3 - Fukt ofte, men lite

Et annet tips som er veldig enkelt, er å ofte påføre tynne lag med fuktighetsgivende produkter. En god fuktighetskrem som penetrerer mellom hudcellene og støtter opp hvor det mangler av hudens naturlige lipider, er et godt tips. Dette vil bidra til å redusere tørrhet, tap av fukt og hindre tilgangen for organismer som kan skape infeksjoner i en skadet hudbarriere. 

Produkter som Ultra Rich Balm inneholder kaldpressede planteoljer med alle sine sunne vitaminer og mineraler intakt. Disse gir en god fuktighetsgivende effekt samtidig som de aktivt fremmer hudens naturlige reparasjon. 

Sheasmør, olivenolje og kokosnøttolje er spesielt effektive for dette. Å påføre et produkt med disse ingrediensene før et bad eller dusj kan også beskytte området mot hardt vann. 

Eksem kan komme og gå. For å holde det i sjakk må vi fremdeles daglig smøre med et tynt lag Ultra Rich Balm. Morgen og kveld, eller hvis det blusser opp, så påfører vi Repair Lotion. Før vi går ut i kald luft og vind, så smører vi et tynt lag Ultra Rich Balm, eller før vi går i basseng.

Det siste fra bloggen