null
19 Sep 2016 | Postet av gunnhildskinlove

Hormonhermende miljøgifter i støv

I en nylig publisert studie har amerikanske forskere avdekket at vanlig husstøv kan inneholde flere miljøgifter som regnes som verstinger fordi de kan forstyrre vårt hormonsystem.  Hegnar.no har satt fokus på denne viktige saken.

– Funnene tyder på at mennesker, og spesielt barn, på daglig basis blir utsatt for støv som inneholder helsefarlige kjemikalier, sier forsker Ami Zota.

I Norge er det ikke gjort tilsvarende omfattende studier, men trolig inneholder også vårt støv flere ulike miljøgifter som kommer fra produkter vi omgir oss med i hverdagen som gulvdekke, hudpleieprodukter, rengjøringsmidler, bygningsmaterialer og møbler.

miljogifter-i-husstov-skinlove


Den amerikanske rapporten konkluderer slik; – Mange kjemikalier knyttes til samme farer, som kreft og utviklingsproblemer og de interagerer. Eksponering for alt dette utgjør totalt sett en stor helsefare, særlig for barn.
At flere stoffer interagerer med hverandre kalles også cocktail-effekten. Den kan du lese mer om her.

De norske ekspertene ønsker mer forskning på dette området for å kunne sette i gang tiltak dersom dette viser seg å være helseskadelig. Forskning kan ta flere år så da er det igjen opp til hver enkelt av oss å fatte de grep som er mulige i dag for å redusere eksponeringen av miljøgifter.

Dere som har fulgt med oss de siste fire årene vet at hele butikken vår er bygget opp av produkter som ikke inneholder miljøgifter og helseskadelige ingredienser. Her finner du hudpleie og sminke, stelleprodukter for barn og økologiske vaskemidler. Vi ønsket oss en butikk der produktene er valgt ut etter ingrediensene og ikke bare fordi de er økologiske eller at kjendisene bruker dem. Vi har valgt å ikke vente på de endelige vitenskapelige konklusjonene, som kan ta lang tid, men valgt å være føre var basert på studiene som allerede er gjort og som tyder på at mange stoffer i hverdagsprodukter er helseskadelige.

Her kan dere lese mer om miljøgiftene og hvordan du kan redusere dem i hverdagslivet:
Hva er miljøgifter? Er de skadelige? Hvordan kan vi unngå dem?

Her finner dere hele artikkelen i Hegnar.no

Her er linken til den amerikanske rapporten

Det siste fra bloggen