null
Atopi - en komplett guide og hvordan Odylique kan hjelpe!
11 Dec 2018 | Postet av usaliv

Atopi - en komplett guide og hvordan Odylique kan hjelpe!

(Denne artikkelen er oversatt og tilpasset med tillatelse fra Odylique Essential Care. Les bloggposten i originalversjon her.)

Om du har atopi så vet du mest sannsynlig om det allerede. Atopi er en tilbøyelighet til å få spesielle allergiske reaksjoner - atopisk eksem er en vanlig variant.

Selv om det kan være en utfordring å håndtere atopi så finnes det måter å unngå oppblussinger av tilstanden. Forebygging er ikke alltid en mulighet. Så vi er her for å hjelpe til med å balansere og berolige huden de gangene hvor tilstanden har brutt ut.

Hva er atopi?

Atopi er begrepet som brukes når noen har en allergisk hypersensitivitet eller er "hyperallergisk".

Det første symptomet man vanligvis får er atopisk eksem, fulgt av astma og høysnue etter at man er eksponert for et allergen. Det er ikke alle som opplever å få alle tre symptomene.

Dersom man opplever alle tre symptomene kalles det "allergisk triade".

Atopi kan også ha helt andre symptomer. For å få stilt en sikker diagnose må du oppsøke en lege.

Hvem utvikler atopi?

Mennesker i alle aldre kan lide av atopi. Det kan til og med utvikles sent i livet. Det opptrer oftest hos små barn og et følger ofte med inn i voksen alder. Man tror at de som har atopi har en genetisk tilbøyelighet til å ha det. Rundt 13% av barna i USA har atopisk dermatitt som gjør at de får utslett i form av eksem når de kommer i kontakt med et allergen.

Atopi kan utvikles under svangerskap, men kan forbedres når barnet er født. Det er også teorier om at kvinnens diett under graviditeten kan påvirke sannsynligheten for at barnet utvikler atopi.

Interesant nok så er det i vestlige, industrielle land at vi ser høyest forekomst av atopi. Spesielt i rikere familier.

Triggere for atopi

Allergener kan variere fra person til person, men det er noen fellesnevnere.

Mat

Mat er en typisk trigger for atopi og noen råvarer bør unngås om du vet at det trigger. Her er noen av de mest vanlige allergenene fra mat:

Melkeprodukter

Egg

Nøtter

Hvete

Soya

Sjømat

Sesamfrø

Kiwi

Belgfrukt

Atopi kan oppstå ved udiagnostisert glutenintoleranse (ikke cøliaki).

Studier anslår at å spise antioksidanter, enkelte typer fett og hovedsakelig en middelhavsdiett kan bidra til å motvirke atopiske sykdommer.

Siden reaksjonene ofte kan være svært plagsomme så anbefales det å ta en profesjonell allergitest for å se hvilke mattyper du bør unngå.

Kontaktallergen

Noen allergener må fysisk komme i kontakt med huden for å skape en reaksjon. Denne varianten er også kjent som kontaktdermatitt. Allergenene kan inkludere konserveringsmidler, parfyme, metall og lateks. Slike stoffer kan dukke opp i for eksempel rengjøringsprodukter, sminke, hudpleie og smykker.

Selv om det ikke er 100 % garantert så anbefaler vi å bruke så naturlige produkter som mulig - syntetiske kjemikalier kan være irriterende på selv den sunneste huden.

Klima

De som bor i klima med ekstreme temperaturer og luftfuktighet kan ha høyere risiko for å trigge atopien. Det kan også følge sesongene hvor noen opplever at de trigges mer i kaldt vintervær.

Atopi og hudpleie

Den ideelle hudpleierutinen for en som lider av atopi er hypoallergeniske produkter. Dette er produkter laget av ingredienser som det er mindre sannsynlighet for at vil irritere, men heller bidrar til å bygge opp, balansere og gi næring til huden. Ekspertene er enige om at enkelte fuktighetskremer er ideelle for daglig pleie av atopisk eksem.

Hudpleieproduktene fra Odylique er laget fra 100% naturlige ingredienser og er sertifisert etter Soil Associations strenge økologiske standard. Produktene er uten typiske allergener som lanolin, hvete, melke- og soyabaserte ingredienser, salisylsyre, peanøttolje og andre typiske trenøttoljer.

Vi (Odylique) tror ikke at noen andre hudpleiemerker er så hypoallergeniske som dette.

Selv om hudpleie ikke kan motvirke atopisk eksem fra å oppstå så kan det hjelpe til å lindre huden og få den tilbake til normalen litt kjappere.

Når huden blusser opp så anbefales Odylique Repair Lotion, en lett fuktighetskrem laget fra betennelsesdempende, reparerende planteingredienser som bidrar til å lindre huden. Odylique Ultra Rich Balm fungerer også godt - spesielt på veldig sensitive områder av huden som trenger et ekstra lag med beskyttelse.

Ta en kikk på ingredienslisten på resten av hudpleieproduktene dine. Det er godt mulig du blir overrasket over hva som blant ingrediensene. Unngå sulfater, mineralolje og syntetiske parfyme, som alle linkes til hudirritasjoner.

Velg renere, enklere formuleringer. Odylique Aloe Body Wash er perfekt til å rense huden i badekaret eller dusjen - med minimale, milde ingredienser som ikke stripper huden eller trigger en reaksjon.

Som med all hudpleie, ikke bare hos Odylique, så anbefaler vi å ta en liten patch test før bruk (test litt av produktet på et lite område på kroppen før du tar det i bruk for fullt).

Atopi slår ikke bare ut på huden så andre symptomer må også håndteres. Vi anbefaler at du kontakter en lege for å vurdere og behandle tilstanden som en helhet.

Ta kontakt om du ønsker videre råd til problemhud og hudpleie!

Se hele utvalget fra Odylique her.

(Denne artikkelen er oversatt og tilpasset med tillatelse fra Odylique Essential Care. Les bloggposten i originalversjon her.)

Det siste fra bloggen