null
Velg riktig solkrem til deg og familien
27 Mar 2018 | Postet av usaliv

Velg riktig solkrem til deg og familien

Sooool! :-)

Det er så deilig å se den store, runde kula midt på en blå himmel igjen. Om det endelig vil bli vår nå gjenstår å se (for det har jammen vært litt forskjellige årstider vi har sett de siste ukene), men håpet er sterkere enn noen gang.

Med solen kommer solvettreglene og valg av riktig solkrem. Slik at vi alle er godt forberedt, her kommer solvettreglene igjen:

Solvettreglene - fire viktige punkter 

1.Ta pauser fra sola - ikke bli solbrent

Nyt sola, men ikke for lenge av gangen. Din beste solbeskyttelse er å ta noen pauser fra sola mellom klokken 12 og 15. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker.

2. Beskytt deg med klær

Beskytt deg med klær, noe på hodet og solbriller. Sol deg forsiktig, særlig hvis du er vinterblek. Har du lys hud og rødt eller lyst hår, er solbeskyttelse ekstra viktig.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15.

Skygge og klær beskytter best - solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. Smør deg før du går ut med solfaktor 15 eller høyere – i solrike land minst faktor 30. En håndfull krem til en hel kropp må til for å få faktorbeskyttelsen som står på solkremen. Har du badet, svettet eller tørket bort kremen, bør du smøre deg på nytt.

4. Unngå solarium

Jo mer du bruker solarium og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen for hudkreft.

Kilde: Kreftforeningen

Noen vanlige spørsmål rundt valg og bruk av solkrem

Kan barn og voksne bruke samme solkrem? 

Det kan være ulike grunner til å velge forskjellige kremer, som for eksempel sensitiv hud, at man ønsker en spesielt vannfast solkrem eller en som er spesielt god å smøre ut. I utgangspunktet kan voksne og barn bruke samme solkrem. Det viktigste er at man finner en krem man liker, slik at den blir brukt. (Les mer om ingredienser i solkrem som både voksne og barn bør styre unna lengre ned i teksten).

Hvor ofte skal man smøre seg?

Smør deg rikelig før du går ut, så kremen får tid til å virke. Smør gjerne en gang til innen en time, så varer beskyttelsen lenger, og du får dekket områder du kanskje ikke fikk smurt første gangen. Hvis du svømmer, svetter eller tørker av solkremen utover dagen, er det nødvendig med en ny omgang med solkrem.

Bør jeg bruke solkrem hele året?

Når sola står lavt på himmelen i vintermånedene her i nord er det ikke nødvendig å bruke solkrem eller dagkrem med UV-filter. Når sola begynner å stå høyere på himmelen, og spesielt hvis du er i fjellet og det er snø, er solkrem igjen viktig.

Kan jeg bruke solkremen fra i fjor?

Mange kremer har en utløpsdato eller et lite krukkemerke som angir hvor mange måneder kremen kan holde seg etter at kremen er åpnet. Hvis kremen lukter godt og ser grei ut, kan du fortsatt bruke den.

Behøver jeg solkrem hvis det er kaldt eller overskyet?

Solstrålene kan være intense selv om det er kaldt og du ikke kjenner sola varme opp huden. Selv på en helt overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå gjennom skyene. Hvis du er lenge ute uten solbeskyttelse, kan du derfor likevel oppleve å bli solbrent.

Se mer om dette på Kreftforeningens egne sider her.

Velg en solkrem med streng ingrediensstandard

I mange år har vi jobbet for å finne trygg solkrem til nettbutikken vår. Dette var lenge veldig problematisk. På den ene siden hadde vi de kreftkremkallende og aldrende UV-strålene, og på den andre siden hadde vi solkrem med kjemisk filter. Kjemiske UV-filtre kan nemlig være hormonhermende og kreftfremkallende i seg selv (les om hvordan solkrem for eksempel kan påvirke spermkvaliteten her).

I USA og Australia har de laget naturlige solkremer med fysisk filter i lang tid. At UV-filtrene er fysiske vil si at de ikke trenger igjennom huden og inn i kroppen vår. Det som har hindret oss i det norske markedet i å få velge blant slike solkremer tidligere er at EU ikke hadde gjort en formell godkjennelse av sinkoksid som UV-filter før så sent som i 2016.

Vi feiret den dagen sinkoksid fikk sin velfortjente plass på oversikten over godkjente UV-filtre. Mange av de filtrene som står på den listen fra før bør strykes nå, spør du oss. Fordi det er langt fra alle som sjekker ingrediensene i solkremen sin. Man smører på seg kremen i god tro. Mange gravide er ikke klar over at ingredienser i produkter de smører på seg kan overføres til den lille via navlestrengen. Mange ammende er heller ikke klar over at ingrediensene fra solkremen kan overføres til barnet via morsmelken. Da synes vi at det er unødvendig at svært mange av de godkjente UV-filtrene er hormonhermende (13 av 29 testede UV-filtre hermer for eksempel etter hormonet progesteron). 

Vårt utvalg av naturlig solkrem med fysisk filter

Karmameju KIDS Sun Lotion trygg naturlig solkrem for barn og sensitiv hud

Karmameju trygg naturlig solkrem med fysisk filter for sensitiv hud

Denne solkremen er laget for barn men den er like fin for voksne. Den er laget uten parfyme eller duftstoffer, noe som derfor gjør den ekstra godt egnet til barn og til de med sensitiv hud. Den er tårefri og kan derfor egne seg godt til bruk rundt øynene, og til hud som har tendens til tørrhet eller eksem. Solkremen har en kremet og næringsrik konsistens som er lett å smøre ut. Absorberer raskt inn i huden, vil ikke gjøre huden klissete eller hvit. Solkremen gir umiddelbar beskyttelse etter påføring.

Solkremen er dermatologisk testet, og består av naturlige, økologiske og veganske ingredienser. UV-filteret er mineralet titaniumdioksid som er non-nano. (Inneholder ikke nanopartikler) Pris 259 kr/100 ml. Les mer her.

Odylique Naturlig Solkrem SPF 30 - plastfri emballasje

Odylique trygg naturlig solkrem for barn baby hele familien fysisk UV-filter

Denne solkremen er laget av 100% naturlige ingredienser. Den er vegan, økologisk og naturlig - sertifisert av Soil Association! Den passer fint til sensitiv hud, kan brukes av hele familien inkludert de minste av oss. Kan brukes på ansikt og kropp.

Odylique har her klart å finne den perfekte blandingen mellom non-nano sinkoksid og karenjaoljen som er en planteolje med naturlig UV filter. Kremen er naturlig gul i fargen, men når du masserer den godt inn så vil den blende seg inn med din hudfarge. Avhengig av din hudfarge så kan den forsvinne helt, eller være såvidt synlig på huden. Det er viktig å la solkremen tørke litt før påkledning for å unngå at den farger av på tøyet. Solkremen kommer i en glasskrukke med aluminiumslokk. 

Dette er den første solkremen som er sertifisert både økologisk og Fair Trade! Pris 249 kr/50 ml. Les mer her.

Badger Solkrem for Baby

En god, naturlig solkrem med en mild duft av kamille og ringblomst. Kremen er spesielt utviklet for babyene og de minste barna, men kan gjerne brukes av hele familien.Gir god beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråling

Har en fuktighetsgivende base av økologiske oljer og bivoks som gir næring og beskytter sart hud. Vannfast i minst 40 minutter. Pris 189 kr/87 ml. Les mer her.

Badger Solkrem for Barn

Solkrem for barn med sinkoksid som naturlig UV-filter. Solkremen er SPF 30 Broad Spectrum med UVA- og UVB-beskyttelse. Den fuktighetsgivende solkremen har bare naturlige ingredienser. Kremen holder godt mot svette og vann, men påfør et nytt lag solkrem etter 40 minutter med bading eller aktivitet hvor du svetter mye. Solkremen er hypoallergenic så den egner seg også for de av oss med sensitiv hud.

Solkremen lukter lett av mandarin og vanilje. Den er selvsagt ikke testet på dyr og skader ikke korallrevene. Pris 189 kr/87 ml. Les mer her.

Badger Solkrem uten duft

Denne solkremen har bare fem ingredienser og alle er naturlige. UV-filteret er gode sinkoksid og den gir SPF 30. Tester viser at solkremen er vannfast i 40 minutter. Den er Broad Spectrum og beskytter mot både UVA og UVB.

Solkremen er uten essensielle oljer for duft, så den er god for de av oss med ekstra sensitiv hud, eller om du bare foretrekker en duftfri krem. Den eneste duften som kommer fra kremen er en svak duft av den økologiske bivoksen som er i kremen. Den fuktighetsgivende solkremen kan brukes av hele familien. Pris 189 kr/87 ml. Les mer her.

Kabana Bali Bloc

Ypperlige solstifter med kun fire ingredienser hver! Kommer i to farger; brun (kakao) og hvit (vanilje). Solstiftene holder godt i vann og inneholder hele 25% sinkoksid. De er derfor velegnet for barn som er aktive i vannkanten eller til bruk med vannsport som surfing, kiting og lignende. Trenger du en solkrem for hele kroppen anbefaler vi heller en av de andre solkremene i utvalget vårt. Kabanas stifter er best for mindre områder hvor du trenger litt ekstra, kjapp beskyttelse

Solstiftene fra Kabana beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Pris 299 kr/110 gr. Les mer her.

Hele utvalget av trygg, naturlig solkrem finner du i butikken her.

Kos deg i sola :-)

Det siste fra bloggen