null
24 May 2016 | Postet av gunnhildskinlove

Triklosan har hormonforstyrrende effekt på morkaken hos drektige rotter

Triklosan er et bakteriedrepende stoff som du ofte finner i husholdningsprodukter og hudpleie, blandt annet i såper, sjampoer, tannkrem, deodoranter, medisinsk utstyr, i plast, tekstiler, barneleker mm.

Vi har tidligere skrevet om at triklosan kan påvirke størrelsen på det nyfødte barnets hode. Vi ser ofte at produkter som inneholder triklosan faktisk anbefales til gravide kvinner. For oss er dette vondt å se.

Denne studien som nettopp ble publisert har studert innvirkningen triklosan har på morkaken (placenta). Før trodde man at fosteret var beskyttet av morkaken og at ingen uvedkommende stoffer kunne nå inn til barnet. Med senere års forskning vet man nå at det nødvendigvis ikke er slik. I en studie fra New York i 2014 ble 181 gravide kvinner testet for triklosan i kroppen. Studien viste at 100 % av kvinnene hadde triklosan i urinen og 51 % hadde triklosan i navlestrengen!

Hvorfor er det så farlig at triklosan finnes i placenta? Flere studier har vist at triklosan kan herme etter hormoner og forstyrre den viktige hormonbalansen vår. Placenta knytter sammen det ufødte barnet og morens livmor. Den produserer selv mange hormoner som er livsnødvendige for fosterets utvikling. Når triklosan blandes med placentaens egne hormoner kan det skje en forstyrrelse i fosterets utvikling. Studier har vist at forstyrrelser av placentaens hormoner kan resultere i hemmet vekst av fosteret, økt risiko for abort og fosterdød.

I denne studien har de gjort forsøk på drektige rotter. De som ble eksponert for triklosan hadde tydelig reduksjon i vektøkning i drektigheten, fødte færre levende avkom og hadde oftere aborter. Slike studier kommer man naturligvis ikke til å gjøre på mennesker. Vi må se på resultatene fra studiene som gjøres i laboratorier og på dyr og ta noen viktige valg for oss selv. Selv om forskerne også her konkluderer med at "mer forskning behøves" før man kan gjøre en endelig konklusjon på hvordan dette kan påvirke mennesker så synes vi det er klokt å være føre var og velger å ikke ta inn noen produkter som inneholder triklosan i vårt sortiment.

Les hele studien her.

Det siste fra bloggen