null
Trenger man å bruke Aftersun?
28 May 2021

Trenger man å bruke Aftersun?

For å kunne gi deg et ordentlig svar på det så må vi fortelle litt om hva solstrålene setter i gang i huden vår. Dette er godt dokumentert i vitenskapen. Er du interessert i å lese enda mer om det så har vi linket til våre kilder nederst i bloggposten.

UV - stråling og huden vår

Stråling er noe de fleste av oss vet at vi skal være forsiktige med, men få tenker kanskje på at den deilige solen vår faktisk er stråling. Direktoratet for Strålevern og Atomsikkerhet har en egen temaside for UV-stråler. Der kan vi blant annet lese «Huden din glemmer ikke solskader du har fått. Mye sol og solforbrenninger, spesielt i barneårene, gir økt risiko for å få hudkreft senere i livet (...) Sola kan også gi deg skader som solbrenthet, øyeskader, rynker, soleksem, snøblindhet og grå stær.)»

Skadene som UV-strålene påfører huden, vårt største organ, er veldokumentert i vitenskapen. Er du interessert i å lese litt om det så har vi linket til våre kilder nederst i bloggposten.

Frie radikaler i huden

Frie radikaler er noen molekyler som cellene normalt sett produserer som en del av sin «daglige drift». Dette kan man tenke på som avfallsprodukter. I huden finnes det naturlig et antioksidant-system som rydder opp i de frie radikalene slik at det ikke utgjør noe trussel.

UV-strålene som treffer huden får cellene til å gasse opp produksjonen av disse frie radikalene, og idet det blir for mye for antioksidantene å håndtere så settes cellene i noe som heter oksidativt stress. Dette kan blant annet skade cellenes DNA, proteiner, fett og gi skader på hudens immunforsvar.

Vi vet jo hva som skjer med for eksempel oljer som får stå i sollys. De oksiderer. Altså harskner. Dette kan også skje i hudens fettstoffer. De kan bli harske! Dette setter i gang et system med enzymer i huden som går i gang med å kløyve hudens kollagen og elastin. Altså de komponentene som har hovedansvar for hudens spenst og elastisitet... 

På bakgrunn av alt dette så er behovet for solkrem ganske åpenbar!

Så, er det nødvendig å bruke Aftersun?

Med tanke på det som skjer med huden når den eksponeres for solstråler, så er det fornuftig å tenke at man skal hjelpe huden litt ekstra etter soling. Det trenger likevel ikke å være et produkt som heter "Aftersun" i navnet sitt. Kanskje du faktisk allerede har det som trengs i hylla di på badet?

Det som fungerer som reparerende og beskyttende ingredienser i hudpleie finnes også i mat og drikke. Visste du forresten at det du spiser er også viktig for beskyttelse og reparasjon av huden? Her kan du lese mer om det.

Hvilke effektive ingredienser skal du se etter i hudpleie?

Se etter antioksidanter og ingredienser som fungerer som antioksidanter i huden. De hjelper huden med å nøytralisere de frie radikalene som vi nevnte over her. Det er også ingredienser som på ulike måter støtter hudens reparasjon og forsvar mot skade. 

Her er noen eksempler på effektive naturlige ingredienser du bør se etter:

Hvit te

Grønn te

Druekjerne

Nype

Tindved

Granateple

Solbær

Blåbær

Gulrot

Gurkemeie

Agurkurt

Nattlys (blomst)

Ringblomst

Resveratrol

Niacinamide

Vitamin C

Vitamin E

Vitamin A

Koffein

Aloe Vera

Astaxanthin

Avokado

Dette er bare et utvalg av de mest kjente, godt vitenskapelig dokumenterte ingrediensene fra naturen som beskytter godt mot UV-skader. Vi håper du finner den nyttig. 


Vil du ha konkrete produkttips, så kan du se i denne bloggpostenKILDER:
https://dsa.no/sol-og-solarium/sol-og-solarium-og-helserisiko

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3454471/

https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.co...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC46654...

https://www.phcogrev.com/article/2011/5/10/1041030...

Det siste fra bloggen