null
9 Oct 2012 | Postet av skinlove

Ta avstand til kjemikalier og dyreforsøk

Når du tester en krem i butikken, hva faller du for: God lukt, silkemyk konsistens, frisk farge, lett å smøre på, trekker raskt inn i huden…?

Det vi har lært oss å vurdere som gode kvaliteter i en hudkrem er oftest skapt av kjemikalier og syntetiske stoffer. I tillegg sloss alle kosmetikkprodusenter om vår oppmerksomhet. Nye formler og stoffer skapes med løfter om foryngende og fantastiske egenskaper til oss forbrukere. La oss bare innrømme det, vi vil gjerne ha alle disse kvalitetene i kremen samt oppnå fantastiske resultater med vår hudpleie og kosmetikk.

De uten stemme I - dyrene

Før disse skadelige kjemikaliene kan slippe ut på markedet og inn i badehyllene våre så må mange små til pers, de uten stemme, dyrene. Produsentene må forsikre seg om; hva som skjer hvis vi får disse stoffene i øynene våre, hvor mye er for mye av et stoff, vil vi reagere allergisk på huden, er stoffene giftige...

Forsøksdyr utsettes for mange forskjellige dyreforsøk i kosmetikkindustrien. Selv om bare tre tester er tillatt i EU, tillates mange flere i andre land. Hudirritasjonstest på forsøksdyr er et konkret eksempel på et dyreforsøk. Disse testene brukes for å undersøke giftigheten av substanser påført huden. Her blir tre voksne albinokaniner eller marsvin brukt per substans som testes. Kaninene eller marsvinene blir barbert og får skrapt opp huden på ryggen. Her blir de påført stoffet som kan være giftig for huden. Dyrene kan få rødhet, hevelse, betennelse, hudsprekker og sår- og blemmedannelse av stoffet. Dyrene får normalt ikke smertestillende under testen.

Uten stemme II - barna

Vi i Skinlove vil løfte frem flere levende skapninger uten en stemme til å forsvare seg med; det ufødte barn, babyer og barn i alle aldre.

Fra 1930 har produksjonen av skadelige kjemikalier økt fra 1 million tonn i året til 400 million tonn i året i dag. Mennesket har skapt 145 000 nye typer kjemikalier. Bare 20 prosent av disse har vi kartlagt helse- og miljøeffektene av.

Samtidig har mange sykdommer økt på mystisk vis. Fra starten av 80-tallet til slutten av 90-tallet har autisme økt med tigangeren; fra tidlig på 70-tallet til midten av 90-tallet har en type leukemi økt med 62 prosent, forekomsten av mannlige fødselsdefekter har doblet seg og hjernekreft hos barn har økt med 40 prosent, rapporterer Stockholms Universitet.

Kjemikalene omgir oss daglig i maten vi spiser, plastemballasje, møbelstoff, gulvbelegg, vaskemidler, leker, kosmetikk og hudpleie.

Hormonhermerne

Forbrukerrådet har det siste året gjort oss oppmerksomme på de hormonhermende stoffene som finnes i kosmetikk og hudpleieprodukter som vi bruker daglig på oss selv og våre barn. Dette er stoffer som har lignende egenskaper som kroppens naturlige hormoner og som kan blande seg inn i de sammensatte prosessene som hormonene styrer i kroppen vår. De ulike hormonene styrer utviklingen av det ufødte barnet. Mange av kjemikaliene som mor smører på seg trekker inn i blodet hennes og transporteres videre til fosteret gjennom navlestrengen. Hormonhermerne kan gjøre stor skade hvis de treffer fosteret i en viktig utviklingsfase. Kjente skadevirkninger av en slik påvirkning er misdannede kjønnsorganer hos gutter, ADHD, autisme, for tidlig pubertet hos jenter, stoffskiftesykdommer, brystkreft og testikkelkreft i voksen alder. Noen av kjemikaliene kan også overføres til babyer via brystmelk. Kjente hormonhermere i kosmetikk kan være ftalates, parabener, enkelte UV filter og triclosan.


Alle de andre kjemikaliene

Av biprodukter til oljeindustrien kommer det mange oljer og konserveringsstoffer som i mange år har blitt brukt i kosmetikk. Mange av disse stoffene kan være allergifremkallende. Det er også mange ingredienser som får farlige egenskaper når de eksponeres for sollys. Noen mineraloljer, triclosan og retinyl palmitate er noen av disse. Retinyl palmitate er en vanlig ingrediens i blant annet antirynkekremer og kuldekremer for barn.

”Something out of nothing”

Selv om mange av stoffene i dagens kosmetikk forekommer i en så liten mengde som er dokumentert å ikke gi helseskade i seg selv, så mistenker forskerne nå at den totale miksen av kjemikaliene man utsettes for i løpet av dagen kan ha en omfattende skadevirkning på kroppen. Begrepet ”something out of nothing” brukes på dette fenomenet der 0 + 0 = 2. ”Cocktaileffekten” er også et kjent begrep som omhandler dette.

Hva med oss som har en stemme og kan ta egne valg? Kan man virkelig forvente at vi voksne har en mulighet til å gjøre gode etiske og helsemessig riktige valg når vi står i butikken og skal kjøpe en krem? Det kan virke som man trenger en professorgrad i kjemi for å kunne ta et slikt valg.

Hva kan vi gjøre for å begrense bruken av skadelige kjemikalier og nødvendigheten av dyreforsøk?

I planteriket finnes det et fantastisk utvalg av ingredienser, urter og oljer som kan gjøre underverker for vår skjønnhet. Disse ingrediensene er brukt i århundrer som kilder til mat, helse og pleie.

Får vi stadig flere mennesker til å etterspørre naturlige produkter så vil vi sende et signal til produsentene om at vi ikke er interessert i disse skadelige kjemikaliene. Produsentene vil alltid prøve å tilpasse seg etterspørselen i markedet. Ditt valg teller!

Skinlove tar avstand fra eksperimentelle forsøk på både små og store mennesker og dyr!

Vil du lese mer:

Dyrevernalliansen

http://www.ssb.no/emner/01/sa_nrm/arkiv/nrm2006/kap13-helse.pdf

http://www.su.se/english/research/research-news-archive/how-chemicals-are-poisoning-us-stockholm-professor-raises-the-alarm-1.96503

http://95.110.228.209/news/69b05379-3a34-45a4-8ef6-7a41f2e5c6be/denmark_defies_eu_with_planned

Europan Environment Agency. The impacts of endocrine disrupters on wildlife, people and their environments. The Weybridge +15 (1996-2011) report.

Crinnion WJ. Toxic effects of the easily avoidable phthalates and parabens. Altern Med Rev. 2010 Sep;15(3):190-6. Environmental Medicine, Southwest College of Naturopathic Medicine, Tempe, AZ, USA.

Paul KB, Hedge JM, DeVito MJ, Crofton KM. Short-term exposure to triclosan decreases thyroxine in vivo via upregulation of hepatic catabolism in Young Long-Evans rats. Toxicol Sci. 2010 Feb;113(2):367-79.

Yao-Ping Lu,You-Rong Lou, Jian-Guo Xie, Qingyun Peng, Weichung J. Shih, Yong Lin, and Allan H. Conney.Tumorigenic Effect of Some Commonly Used Moisturizing Creams when Applied Topically to UVB-Pretreated High-Risk Mice. J Invest Dermatol. 2009 February; 129(2): 468–475.

Lunder, S. What Scientists Say About Vitamin A in Sunscreen. Environmental Working Group, June 27, 2011

Det siste fra bloggen