null
Såpenøtter - slik lager du eget flytende vaskemiddel til klær
29 Nov 2017 | Postet av usaliv

Såpenøtter - slik lager du eget flytende vaskemiddel til klær

Har du hørt om såpenøtter? Dette er et veldig fascinerende konsept. Såpenøtter er altså en type nøtt som, når den kommer i temperatur over 40 grader, slipper ut et såpelignende stoff som heter saponin. Dette stoffet er helt supert å bruke til å vaske klær med! En klesvask uten en haug syntetiske og potensielt skadelige ingredienser. At vi ikke har kommet over disse mye tidligere er litt underlig, men nå er de altså endelig på plass i butikken.

Såpenøttene kommer i to pakker, en på 500 gram og en på 1 kg. Begge pakkene inkluderer en liten tøypose som du putter 4-6 nøtter inni, knyter igjen og legger i maskinen sammen med klærne. Dette er tilstrekkelig for å få rent og fint tøy. Ja, det fungerer faktisk!

Såpenøttene har ikke noen spesiell duft, men lukter svakt av eddik når de er ubrukte. Klærne får ikke denne duften, men lukter egentlig bare rent. Om du ønsker en spesiell duft på klærne etter vask kan du dryppe noen dråper essensiell olje på en fille som du hiver inn i klesvasken.

Såpenøttene er mest effektive i vasker fra 40 grader så for klesvasker som skal være kaldere så foretrekker vi å lage våre egne, flytende vaskemidler. Det flytende vaskemiddelet kan du selvsagt bruke på varmere vasker også. Det er veldig enkelt å lage eget, flytende vaskemiddel hjemme. Se bare her:

Slik lager du ditt eget vaskemiddel til klesvasken

Kok opp ca en halv liter vann. Når vannet koker legger du i ca en håndfull med såpenøtter.

img_7153-1

Ta kasserollen av varmen og la den stå over natten.

img_7155-1

 

Neste morgen: skill restene av såpenøttene fra den flytende væsken.

img_7145

 

Hell i et par dråper av den duften du ønsker (essensielle oljer er supre til dette).

img_7146

 

Til slutt heller du bare blandingen over på egne glass... og det var det :-)

For hvitt tøy anbefaler vi å bruke det naturlige blekemiddelet/flekkfjerningsmiddelet Yellow & Blue Puer. Ønsker du å bruke såpenøttene til klesvask under 40 grader, men ønsker ikke å lage eget vaskemiddel? Det er også mulig å legge nøttene i bløt ca 10 minutter før du bruker de og deretter bruke de i posen som vanlig.

Se alle produktene våre for miljøvennlig klesvask her.

Det siste fra bloggen