null
Oppdatering - Hvorfor vi ikke har sodium benzoate i våre produkter
19 Jun 2018 | Postet av gunnhildskinlove

Oppdatering - Hvorfor vi ikke har sodium benzoate i våre produkter

Vi får mange spørsmål om sodium benzoate. Dette er en ingrediens vi har styrt unna helt fra vi startet nettbutikken. Kunder vil gjerne vite hvorfor vi ikketillater denne ingrediensen når andre butikker med naturlige produkter tillater det. Det er til og med en vanlig ingrediens i mat og drikke.

Enkelt fortalt så er det slik at dette molekylet kan spaltes når det kommer i kontakt med sitrussyrer og dermed danne det svært kreftfremkallende stoffet benzen.

Vi søker jevnlig etter oppdateringer på ingredienser. Her er litt oppdatert informasjon om sodium benzoate, eller natriumbenzoat som den heter på norsk.

De amerikanske helsemyndighetene overvåker nivåene av benzen i brus og jobber stadig for å få ned den totale mengden benzen. Les mer HER.

En ny studie gjort på rotter viser at sodium benzoate alene kan virke hormonforstyrrende, forandre på cellestruktur og forringe spermkvaliteten i testiklene. Når de i tillegg kombinerte sodium benzoate med sitrussyrer ble denne effekten forsterket. Les mer HER.

Det er helt umulig å forhindre at man eksponeres for benzene. Benzene kan også dannes fra naturlige stoffer som finnes i planter. Som vi ser så jobber amerikanske myndigheter med å få ned den totale eksponeringen slik at det holder seg på et nivå som vi mennesker tolererer.

Her i Skinlove ser vi fremdeles ingen grunn til å tillate sodium benzoate i hudpleie og kosmetikk. Vi velger å være "føre var".

Under kan dere lese saken vi tidligere har skrevet om denne ingrediensen.


Sodium benzoate (E211) er et godkjent konserveringsmiddel i mat og hudpleie så hvorfor tillater vi ikke produkter med denne ingrediensen i våre produkter?

Sodium benzoate kan utgjøre en helserisiko dersom molekylet spaltes. En spalting kan medføre at stoffet benzen dannes, og dette er et svært kreftfremkallende stoff. Ved en tilfeldighet ble det i 1990 oppdaget at sitrussyrer (citric acid) kan spalte sodium benzoate. I en rutinetest av det populære flaskevannet «Perrier» fant de benzen i vannet. Først trodde de at denne forurensningen kom fra et filter som ikke var skiftet i en fabrikk. Vann produsert ved flere andre fabrikker ble deretter testet og det viste det samme innholdet av det kreftfremkallende stoffet benzen. Senere viste det seg at det var kombinasjonen av sodium benzoate og citric acid som var årsaken til at det ble dannet benzen i vannet etter produksjonen.

Selv om det ikke er noen soleklare forskningsresultater som tyder på at et lavt innhold av sodium benzoate utgjør noen sikker helsefare så startet likevel brusgiganten Coca Cola utfasingen av sodium benzoate i sine produkter i 2008.

Sodium benzoate er også under mistanke for å kunne trigge hyperaktivitet hos barn og voksne.

Her i Skinlove syns vi ikke at dette stoffet er verdt å ta noen sjanser med. Vi velger å være føre var. Sodium benzoate finner du ikke i noen produkter i nettbutikken vår.

Kilder:

http://www.bfr.bund.de/cm/349/indications_of_the_p...

http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminan...

http://www.nytimes.com/1990/02/10/us/perrier-recal...

Det siste fra bloggen