null
17 Feb 2014 | Postet av skinlove

Nordmenn har mest giftstoffer i blodet - en liten tankevekker

Vi startet Skinlove i 2012 med mål om å bli Norges tryggeste nettbutikk for kosmetikk og hudpleie. Dette kan kanskje høres litt rart ut… Hva mener vi egentlig med "tryggeste"?

Det er mange som ikke tenker over at kremer, sjampo, såper og andre hudpleieprodukter som vi bruker daglig faktisk kan inneholde stoffer som kan være skadelige for den som blir eksponert for disse.

Det føles harmløst å smøre på seg en krem utenpå huden sammenlignet med for eksempel å svelge en tablett. Det som er lett å glemme er at i gjennomsnitt rundt 60% av alt vi smører på huden trekkes inn i blodsystemet vårt. For noen deler av kroppen så er det helt opp til 90% som trekkes inn.

I Norge tenker vi gjerne at alt er så trygt og godt allerede. "Vi er godt passet på her i Norge",  vi tenker at det er ikke så mye kriminalitet her som det er ute i verden, vannet vårt er rent og maten vår er trygg. Selvsagt passer jo myndighetene på at ikke noe som kan være skadelig for oss slipper igjennom og inn i produktene vi bruker?

Derfor er det ekstra interessant å lese hva Forbrukerrådet annonserte i dag. Om at ingen har så mye giftstoffer i blodet som norske barn, kvinner og menn(les mer om dette HER).

- Mens det for 60 år siden kunne være seks-syv forskjellige skadelige stoffer i menneskekroppen, finner man nå mellom 200 og 400. Hver for seg behøver stoffene ikke være så farlige, men summen kan gi uante konsekvenser.

Torkjel Sandanger, seniorforsker ved NILU og tilknyttet institutt for samfunnsmedisin ved UiT, jobber med å kartlegge innholdet i og konsekvensene av de stoffene vi omgir oss med. Han sier blant annet følgende: -Vi kan ikke utelukke at våre oldebarn kan få skader av de giftstoffene som er i våre kropper.

- Noen av de moderne kjemikaliene kan påvirke sædkvalitet og fertilitet. Andre påvirker hormonene, eller kan forstyrre våre gener. Økningen i antall tilfeller med astma, luftveisinfeksjoner og diabetes, knyttes også til miljøgifter.

Som forskerne ved Framsenteret nevner så er industrien så kjapt ute med å utvikle nye stoffer som kan være farlige at forskerne blir hengende etter med å få testet ut alle skadevirkningene disse produktene kan ha på oss mennesker.

Vannavstøtende klesplagg, myke engangskluter for barn, flammehemmere, sprayflasker og velduftende deodoranter kan ha uheldig virkning på oss, sier Sandanger. Som en del av sin forskning har han målt parabener i blodet til kvinner som bruker deodorant og hudpleieprodukter. Jo mer man smører på, jo større mengder av parabener finner vi i blodet, og dette kan påvirke hormonbalansen i kroppen vår.    Tidligere var mat den viktigste eksponeringskilden for de fleste miljøgiftene. Nå kommer de inn i kroppen via mange ulike veier.

Vi hørte først om parabenene, men siden den gang har vi i Skinlove lært mer og mer om de potensielt skadelige ingrediensene som finnes i diverse kosmetikk og hudpleie. Jo mer vi leser, jo mer ser vi at vi må være oppmerksomme på. Vår tilnærming har alltid vært "føre var". Så lenge det faktisk finnes naturlige og trygge hudpleieprodukter som er like effektive, så ser vi ingen grunn til å måtte velge produkter med potensielt skadelige ingredienser.

Selv om vi alle med stor fordel bør styre unna hverdagsprodukter med skadelige ingredienser så er det spesielt viktig for gravide og små barn.   

- Fosteret er svært sårbart for miljøpåvirkning og de fleste miljøgiftene går gjennom morkaken og inn i fosterets blodbane slik at mors mengde av miljøgifter er av stor betydning. Som småbarnsfar ville jeg også være skeptisk til hvilke engangskluter man bruker, og hva man smører inn barnet med, sier Torkjel Sandanger.

Om du ønsker å lese hele artikkelen fra Framsenteret så finner du denne ved å klikke HER. 

Det siste fra bloggen