null
Mikroplast i kosmetikk
26 Aug 2016 | Postet av usaliv

Mikroplast i kosmetikk

VGnett i dag kan du lese at britiske politikere krever et forbud mot bruk av mikroplast i kosmetikk og hudpleie. Grunnen til at de ønsker forbudet er forurensningen denne plasten forårsaker for livet i havet. Det råder også stor bekymring rundt skadeeffekten dette igjen kan ha på oss mennesker. Hvorfor er det plast i kosmetikk og hudpleie?  I mange kosmetikk- og hudpleieprodukter brukes plastikk som en av ingrediensene. Grunnen til at små plastkuler brukes i f.eks. skrubber og tannkremer er fordi de ruller på overflaten av huden og gir den skrubbeffekten vi som forbrukere ønsker av disse produktene. Vi vil jo gjerne få fjernet død hud og rense opp skikkelig i både munnen (tannkrem) og på kroppen (skrubber). Mikroplastkuler, som ofte brukes i disse sammenhengene, er bittesmå plastkuler. Det er en veldig billig ingrediens å bruke i hudpleie så har du en billig skrubb, og denne ikke er hjemmelaget, så er sannsynligheten stor for at du kan finne mikroplast i dette produktet. Alternativer til plastkuler i slike produkter er for eksempel naturlige ingredienser som sukker, kaffe, jojobakuler og salt. Hvorfor er det ikke bra at mikroplast kommer ut i naturen? Plast og naturen går særdeles dårlig overens. For to år siden skrev vi om Naturvernforbundet sin test av hudpleieprodukter hvor de fant mikroplast i hele 28 produkter de testet fra det norske markedet. De pekte på faren dette kan ha for mennesker: «Problemet er at mikroplastkulene brytes svært langsomt ned i vann. Vi er bekymret for at denne forurensningen også kan skade mennesker som spiser fisk og skalldyr.», sier marinbiolog Per-Erik Schulze. En av de største bekymringene med disse funnene var at plastkulene ikke fanges opp av renseanleggene etter å ha blitt vasket ut gjennom avløpet i de tusen hjem. Dermed havner de i sjøen, og bidrar til en «suppe» av plast som flyter rundt i verdenshavene. Der blir de knøttsmå kulene spist og absorbert av sjødyr. Plast i naturen og i kroppen Tidligere i sommer ble det utgitt en studie som viste at tre prosent av torsken langs norskekysten inneholdt plast! Den britiske komiteen som nå ønsker å forby mikroplast sier «Hvis man spiser seks østers er det sannsynlig at man får i seg 50 mikroplast-partikler. Det finnes relativt lite forskning på de potensielle effektene det har på vår helse eller det marine livet.». Videre kan du i VGs artikkel i dag lese hva Naturvernforbundets marinbiolog, Per-Erik Schulze, sier om mikroplast i hudpleieprodukter og hva disse kan gjøre med kroppen:
Når du barberer deg med for eksempel barberskum som inneholder nanopartikler av mikroplast, og du kutter deg vil de partiklene gå inn i blodet. Vi vet at det ikke er heldig å få asbest og andre vanskelig nedbrytbare partikler i blodet, eller via luftveiene. Det er påvist partikler fra mikroplast på lungevevet hos folk med kreft. De opptaksveiene der er skumlere enn gjennom det du spiser.
Så vi sier nei takk til mikroplast i både naturen og i kroppen - og dermed også i kosmetikk- og hudpleieprodukter siden disse henger direkte sammen. Når vi ser problemene dette kan skape for miljøet og mennesket og vi vet at det finnes gode alternativer til disse produktene, hvorfor bruker vi ikke bare de da? En enkel måte å stoppe denne utviklingen på er å slutte å bruke produkter med mikroplast. Du kan finne våre beste alternativer til hudpleieprodukter uten mikroplast her; ansiktsskrubber og kroppsskrubber hvor du ikke finner plast, men deilig og naturlig sukker, salt, jojobakuler eller kaffe.   FOTO: Hennel/Alamy (borrowed from TheGuardian)

Det siste fra bloggen