null
Ingredienser i solkrem ødelegger spermkvaliteten
27 Jun 2016 | Postet av gunnhildskinlove

Ingredienser i solkrem ødelegger spermkvaliteten

Noen av de fremste forskerne i verden på hormonhermende ingredienser finner vi ved universitetssykehuset i København. Niels Skakkebæk har i mange år forsket på sammenhengen mellom stoffer vi omgir oss med i hverdagslivet og forstyrrelser av hormonene våre som kan gi nedsatt forplantningsevne, fosterskader o.l.

I april presenterte disse forskerne en ny studie som viser at typiske ingredienser i solkrem kan ødelegge spermkvaliteten.  Av de 29 UV-filtrene som ble testet så var det 13 som viste seg å ha evnen til å herme etter hormonet progesteron.

Progesteron har en vital rolle i modningen av sædcellen og for befruktningen av eggcellen. Det kontrollerer blant annet sædcellens evne til å bevege seg og til å forsere hinder for å nå egget.


Forstyrrelser i dette systemet leder ofte til infertilitet. UV-filtrene hadde hormonforstyrrende effekt i  selv lavere mengde enn det som finnes i kroppen etter at man har smurt inn hele kroppen med solkrem. Det viste seg også at flere av disse UV-filtrene fikk en hormonhermende effekt når de var blandet sammen (cocktail effekt) selv om de hver for seg hadde for lav konsentrasjon til å ha effekt.

De UV-filtrene som hadde hormonhermende effekt var avobenzone, homosalate, meradimate, octisalate (også kjent som octyl salicylate), octinoxate (eller octyl methoxycinnamate), octocrylene, oxybenzone (også kalt benzophenone-3 eller BP-3) og padimate O.

De samme forskerne publiserte en studie i 2014 som viste at en rekke andre ingredienser som brukes i kosmetikk har en lik hormonforstyrrende effekt på sædcellene. Dette var blant annet triklosan, parabener og ftalates.

Kilder:

https://www.endocrine.org/news-room/current-press-releases/some-sunscreen-ingredients-may-disrupt-sperm-cell-function

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.15252/embr.201438869/abstract

Det siste fra bloggen