null
5 Mar 2017 | Postet av usaliv

Hvorfor bør man velge naturlig solkrem?

I mange år har vi jobbet for å finne trygg solkrem til nettbutikken vår. Dette var skikkelig problematisk i en lang periode. På den ene siden hadde vi de kreftkremkallende og aldrende UV-strålene, og på den andre siden hadde vi solkrem med kjemisk filter. Kjemiske UV-filtre kan være hormonhermende og kreftfremkallende i seg selv (les om hvordan solkrem for eksempel kan påvirke spermkvaliteten her).

I USA og Australia har de laget naturlige solkremer med fysisk filter i lang tid. At UV-filtrene er fysiske vil si at de ikke trenger igjennom huden og inn i kroppen vår. Det som har hindret oss i det norske markedet i å få velge blant slike solkremer er at EU ikke hadde gjort en formell godkjennelse av sinkoksid som UV-filter før så sent som i fjor. Det har mildt sagt vært frustrerende å se at byråkratiet i EU har tatt så lang tid i denne saken. Det har stresset oss at i mellomtiden har utvalget av solkrem her til lands, også de til barn, inneholdt potensielt skadelige ingredienser.

Vi feiret den dagen sinkoksid fikk sin velfortjente plass på oversikten over godkjente UV-filtre. Mange av de filtrene som står på den listen fra før bør strykes nå, spør du oss. Fordi det er langt fra alle som sjekker ingrediensene i solkremen sin. Man smører på seg kremen i god tro. Mange gravide er ikke klar over at ingredienser i produkter de smører på seg kan overføres til den lille via navlestrengen. Mange ammende er heller ikke klar over at ingrediensene fra solkremen kan overføres til barnet via morsmelken. Da synes vi at det er unødvendig at svært mange av de godkjente UV-filtrene er hormonhermende (13 av 29 testede UV-filtre hermer for eksempel etter hormonet progesteron). 

Hva kan du forvente av naturlig solkrem? 

Definitivt god solbeskyttelse. En naturlig solkrem er like god beskyttelse mot solen som en av syntetiske ingredienser, men se etter UVA-merket og at det står "Broad Spectrum" på produktet. Da vet du at den dekker mot både UVA- og UVB-stråler. I vår nettbutikk har vi plukket ut de beste naturlige solkremene vi har funnet så langt. Fra Odylique har vi en myk solkrem som faktisk var den første solkremen i verden som ble sertifisert både økologisk og Fair Trade. Den økologiske solkremen har SPF 30. Denne er også den som gir minst hvitfarge i huden etter påføring (siden sinkoksidbaserte solkremer kan gi litt hvitt skjær på huden ved bruk). Vi synes selv at dette ikke er synlig med Odylique sin solkrem. Den hadde litt emballasjeproblemer i fjor, men har nå kommet med forbedrede tuber til denne sesongen. En storfavoritt! Fra Badger har vi tre økologiske solkremer: en for baby, en for barn og en uten duft. Solkremene fra Badger har SPF 30. Disse solkremene har lenge vært storfavoritter hos ingrediensbevisste forbrukere verden rundt. Vi har mange kunder som sverger til disse for seg selv og barna sine. Det siste merket med solkrem er Kabana Skincare. Denne solkremen kommer i stiftform og holder bedre i vann enn de to andre merkene. Denne solkremen har faktisk bare fire ingredienser! Det er noe vi setter stor pris på :-) Solfaktoren på de naturlige solkremene fra Kabana er også SPF 30. De velduftende solstiftene kommer i to farger: hvit og brun. Den brune smelter best inn med egen hudfarge, etter vår erfaring. Den hvite kan du betrakte litt som en vanlig solstift. Den brune lukter av sjokolade og den hvite lukter vanilje, begge får lukten av de naturlige ingrediensene sine. Deilig! Solstiftene holder godt i vann. De er derfor velegnet for barn som er aktive i vannkanten eller til bruk med vannsport som surfing, kiting og lignende. Vi bruker Kabana sine solstifter i et tykt lag på områder vi ønsker å beskytte ekstra godt mot solen. For eksempel på pigmentflekker som gjerne dukker opp midt i ansiktet og er vanskelig å dekke med caps/hatt eller lignende. Den er også fin som ekstra beskyttelse over solbrent hud. Solstiftene gir lett påføring på spesielt utsatte områder som skuldre o.l., når man er litt på farten. Spesielt til barn er det praktisk å bare smøre på ved behov. Erik Kreider, mannen bak solkremen, sier den er veldig populær blant surfere. Her kan du se alle solkremene våre.   Kilder:

Associations between environmental factors and incidence of cutaneous melanoma. Review

Exposure patterns of UV filters, fragrances, parabens, phthalates, organochlor pesticides, PBDEs, and PCBs in human milk: correlation of UV filters with use of cosmetics. http://europalov.no/rettsakt/kosmetikkforordningen-endringsbestemmelser-for-sinkoksid-i-ikke-nanoform/id-8732 Sun safety, Eco Tan

Det siste fra bloggen