Hvordan pleie en kløende hodebunn naturlig (og finne årsaken til det!)
(denne bloggposten er opprinnelig skrevet av Odylique, men oversatt og tilpasset av Skinlove. For å se hele sortimentet vårt for problematisk hodebunn trykker du HER.)
Trangen til å klø seg i en irritert hodebunn er vanskelig å stå i mot (og ganske irriterende). Om dette er en følelse du kjenner deg igjen i så er du definitivt ikke alene. Kløende hodebunn er faktisk ganske vanlig og er gjerne ekstra plagsomt om vinteren.
Men ikke fortvil – det finnes noen enkle måter å bli kvitt kløen på!
Odylique har satt sammen en smart oversikt som kan hjelpe deg til å finne roten til problemet og hva du kan gjøre for å bli kvitt plagene dine.
Kløende hodebunn og hvordan du kan bli kvitt den
Syntetiske kjemikalier
En av hovedgrunnene til at kløe i hodebunnen kan oppstå (og den enkleste å gjøre noe med) er overdreven bruk av hårprodukter med syntetiske ingredienser.
Syntetiske sjampoer inneholder en lang liste med ingredienser du bør vurdere å unngå. En typisk slik ingrediens er sodium lauryl sulphate (SLS), som også brukes som avfettingsstoff for motorer og som du kan finne i oppvaskmiddel. Dette middelet vasker bort fett fra håret, men kan i samme slengen være uttørrende og irriterende for huden.
Sodium laureth sulphate (SLeS) er en lignende ”vaskeingrediens” og denne er også klassifisert som irriterende for huden (spesielt for øyne og hud), men er mindre irriterende enn SLS.
Totalt sett så er sulphate-ingredienser gode for å skape skum og skinnende rent hår, men ikke så gode for hodebunnen. Vi anbefaler at du unngår disse og heller går for mildere vaskeingredienser, selv om de gir mindre skum. Skum er jo ikke det som gjør håret rent uansett, skummet bare gjør det enklere å fordele sjampoen rundt i håret og hodebunnen.
Det er ikke bare sulphate-ingredienser som kan irritere heller: konserveringsmidler, syntetisk parfyme, polyethylene glycol (PEGs) og natriumklorid (salt) kan birda til sensitiv hodebunn – mange av disse ingrediensene finner du i såkalt syntetisk sjampo.
At produktrester får samle seg opp i hodebunnen over tid kan også være en del av problemet. Ingredienser som silikoner (finnes ofte i balsam, sjampo og produkter for styling) og mineralolje kan gradvis bygges opp på hodebunnen og tette for hårsekkene. Dette belegget med produktrester kan bidra til slapt, livløst hår og potensielt også hårtap.
Så hvordan vet du om produktene du bruker er årsaken til at hodebunnen klør?
Et bytte over til økologisk sjampo kan hjelpe.
OBS – noen ganger markedsføres produkter som ”naturlige” og ”økologiske” når de egentlig kanskje bare inneholder et par ingredienser som passer til den beskrivelsen. For å forsikre deg om at noe er fritt for syntetiske kjemikalier, så velg et produkt som er sertifisert av en tredjepart. Sjekk ingredienslistene også siden noen økologiske sjampoer likevel inneholder sulphates.
Odyliques sjampoer har blitt godkjent under Soil Associations strenge standarder og inneholder også lindrende og pleiende planteingredienser som aloevera, kamille og tetre. Dette er en av årsakene til at sjampoene fra Odylique har blitt så gode å bruke mot kløende hodebunn!
Bruk sjampoen din i noen uker for å la den få en skikkelig mulighet til å vise hva den kan gjøre. Dette gir hodebunnen din tid til å tilpasse seg og tidligere produktrester rekker å vaskes godt bort.
Flass
Flass kan være en annen årsak til kløende hodebunn. Om du har fete, flasslignende flak i hodebunnen så kan det være de kommer av en sopp- eller gjærinfeksjon.
”Vanlige” sjampoer mot flass inneholder ofte sterke ingredienser som kan ha uønskede bivirkninger på hodebunnens irritasjon. Når kunder spør oss til råds om hvordan de skal bli kvitt flass, så er det første tipset vårt at de tester tetreolje og dens gode egenskaper. Mange studier viser til de kraftfulle antifungale egenskapene til tetreolje og effektiviteten mot flass.
Du kan enten kjøpe tetreolje separat og blande et par dråper med din nåværende sjampo, eller du kan prøve Odyliques Tea Tree Shampoo som inneholder urteingredienser spesielt for å pleie en problematisk hodebunn. Inkluder tetreolje til hudpleierutinen din i minst to uker og se effekten.
En mild sjampo som skummer lite kan hjelpe til med å balansere hodebunnens oljeproduksjon uten å stimulere til at en uttørket hodebunn flasser enda mer eller at en fet hodebunn produserer mer olje. Prøv å sjamponere bare hver 3. - 4. dag og, om det er behov for det, prøv en flassfjernende urterens innimellom (oppskrift lenger ned).
Eksem og psoriasis i hodebunnen
Psorasis og eksem kan også medvirke til en kløende hodebunn, men hvordan vet du om du har noen av de tilstandene?
Har du psoriasis i hodebunnen kan det være du oppdager at du har tørre, røde områder med hvit, flassende hud over. Det finnes ikke en kjent kur for denne tilstanden, men med riktig pleie kan den håndteres.
Har du eksem i hodebunnen så er huden ofte rød og betent, men den er ikke alltid dekt av flassende hud og det kan se ut som den har blemmer.
Er du usikker så bør du kontakte en lege som kan hjelpe deg å stille en sikker diagnose.
Uansett anbefaler Odylique at du er ekstra påpasselig ved valg av produkter og generelle rutiner om du har både eksem og psoriasis. Siden begge kan påvirkes av kosthold så kan det være god hjelp i tilpasninger der også.
Både Tea Tree Shampoo og Gentle Herb Shampoo er laget av milde ingredienser som ikke stripper håret for sine naturlige oljer. To av hovedingrediensene er aloevera og kokosnøttolje som er kjent for sine mange helsefordeler, som at de er lindrende og fuktighetsgivende.
Når du sjamponerer – gjør det kun en gang – bruk kun nok produkt til å gi et lett lag i håret. La sjampoen virke noen minutter slik at urtene og oljene får penetrere hårstråene. Uten sterke vaskemidler vil ikke produktet skumme så mye som tradisjonelle sjampoer, men det vil likevel vaske håret effektivt.
Stress
Stress har en stor innvirkning på kroppen og det kan også være med på å gi deg en kløende hodebunn!
Å stresse ned er likevel enklere sagt enn gjort. Se om du finner litt tid i løpet av dagen til å gjøre noe som får deg til å slappe av. Det kan være trening, meditering, å tilbringe tid utendørs (det ser ut til å være en sammenheng mellom mangel på vitamin D og kløende hodebunn, som kan delvis være grunnen til at hodebunnen klør mer om vinteren). Finn en måte å roe ned sinnet og kroppen.
Dette er ting du kan ta deg til etter en stressende dag, men hvordan unngår man at stress oppstår i første omgang?
Å trene deg selv til å trekke pusten dypt og å være i stand til å ta deg selv ut av situasjonen (mentalt eller fysisk) og forsøke å sette bekymringene i perspektiv, kan hjelpe til å lette litt på presset.
Odylique anbefaler å bruke essensielle oljer på grunn av deres grunnleggende helsefordeler og evne til å redusere stress. De er også lette å ta med seg ”på farten”. Odylique anbefaler lavendelolje for sin avslappende effekt og bergamott for sin oppløftende effekt. De anbefaler at du puster inn oljene når du kjenner stressnivåene øke (helst ved hjelp av en diffuser) og forhåpentligvis gir de en god effekt.
Husk at å ta vare på deg selv betyr mye mer enn bare fysisk velvære!
Hodelus
Til slutt – hodelus er en av de mer åpenbare årsakene til en kløende hodebunn. De er lett å diagnostisere siden du kan se små mørke lus og enda mindre små, hvite egg på håret og i hodebunnen. Drar du en lusekam igjennom håret vil du kjapt legge merke til dem om de er tilstede.
Det er viktig å oppdage disse så tidlig som mulig så de ikke får muligheten til å formere seg. Den beste måten å bli kvitt de er å skape et miljø som de ikke vil trives i.
Et godt alternativ vil være en non-toxic lusesjampo og en kam til å børste igjennom håret etterpå. Kombinasjonen burde gjøre jobben etter 1-2 vasker.
Når lusene er borte så burde kløen også forsvinne så snart hodebunnen har fått litt tid til å heles.
Hodebunnspleie over natten
Gi god pleie over natten for å lindre, berolige og gi fuktigheten tilbake til en irritert, kløende hodebunn. Odylique anbefaler å bruke Ultra Rich Balm til dette. Ultra Rich Balm inneholder sheasmør og tindved som begge er gode ingredienser for en plaget hodebunn.
Annet tips til DIY-pleie kan være å bruke honning. Studier viser at honning kan gi god pleie for en kløende hodebunn, og har vist seg å være spesielt effektiv mot flass og gjærinfeksjoner. Vi anbefaler å kjøpe økologisk eller lokal honning for å sikre at du får honning fra bier som lever et godt liv.
Påfør honningen eller Ultra Rich Balm i hodebunnen ved hjelp av fingertuppene. La det virke i minst 2 timer eller over natten med håret dekket av en dusjhette eller lignende. Neste morgen skyller du bare ut produktet. Gjenta rutinen etter behov.
Overdreven hårvask
Uansett om du har en kløende hodebunn eller ikke så kan det være godt for både hår og hodebunn om du reduserer hvor ofte du vasker håret. Selv med de mildeste sjampoer så kan det bli for mye vasking og hodebunnen kan komme ut av balanse. Noen ganger kan hodebunnen bli uttørket av overdreven vask. Andre ganger kan hodebunnen gå den andre retningen og overprodusere oljer slik at håret blir fett og livløst.
Om du er ”hårvaskeavhengig” så kan det ta litt tid å bli vant til å vaske håret sjeldnere. Forsøk å utvide tiden mellom hver hårvask litt og litt slik at du ender på maks 3 hårvasker per uke. Håret vil venne seg til den nye rutinen din etter hvert og bli stadig bedre til å holde seg fint mellom hårvasker.
Urtevask
Et alternativ til hyppig hårvask med sjampo er en urtevask mellom eller etter vanlig hårvask. Urtevasken rengjør håret uten å forstyrre for mye med de naturlige oljene som er i hodebunnen.
Slik gjør du det:
1. Mål opp ca 5 dl varmt vann
2. Tilsett 1 ts økologisk eplesidereddik eller 1/2 ts sitronjus
3. Tilsett 2-3 dråper essensiell olje (f.eks lavendel for tørr, irritert hodebunn, tetre for fet hodebunn, eller en kombinasjon av de to)
4. Skyll blandingen igjennom håret for å bli kvitt produktrester eller sjampo
Ikke undervurder naturens kraft – den har vært ”apoteket” vårt igjennom tidene. Vær tålmodig – har du hatt dette problemet over lang tid så vil det nok ikke forsvinne over natten. Oppretthold den nye rutinen og kroppen vil følge etter.
---
Denne bloggposten var oversatt fra engelsk. Opprinnelig tekst skrevet av Odylique. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål eller ønsker flere tips til hvordan du kan pleie en kløende hodebunn.
Du når oss på livechat i nettbutikken, eller med å sende oss en epost til kundeservice@skinlove.no
For å se hele sortimentet vårt for problematisk hodebunn trykker du HER.
Det siste fra bloggen
-
4 Sep 2024 | Postet av skinlove
Hudpleie for rosacea
(Se våre produkttips nederst i artikkelen.)Rosacea er en kompleks og kronisk hudsykdom som gjør at b … -
27 Mar 2024
Er titanoksid (titanium dioxide) trygt i kosmetikk, hudpleie og solkrem?
Er titanoksid trygt i kosmetikk, hudpleie og solkrem?Dette er en ingrediens som mange spør oss om et … -
13 Dec 2023
Finn den perfekte selvbruningen med Eco by Sonya - Velg riktig produkt for deg!
Finn den perfekte selvbruningen med Eco by Sonya - Velg riktig produkt for deg!Det er en jungel av s …