null
Hva er psoriasis og kan det behandles?
3 Feb 2017 | Postet av usaliv

Hva er psoriasis og kan det behandles?

Denne bloggen er oversatt med tillatelse fra Odylique Essential Care.

Psoriasis er en frustrerende, men vanlig hudsykdom som påvirker ca 2-3 prosent av befolkningen. I årene som har gått har vi fått utallige spørsmål fra kunder som lurer på hvordan de skal håndtere sykdommen og hvilke produkter fra Odylique som kan hjelpe.

Nå har vi samlet noen av spørsmålene vi oftest får for å gjøre det lettere for andre som lurer på det samme.

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en kronisk, ikke-smittende hudsykdom som kan påvirke mennesker av alle aldre, men er mindre vanlig blant barn og spedbarn. Selv om det finnes ulike typer psoriasis så ser det stort sett ut som betent hud, med tørre og utslettlignende områder med hvite “skjell” på toppen. Psoriasis kan klø og være sårt.

Psoriasis kan dukke opp overalt på kroppen, men som oftest finner du det i hodebunnen, på hender og føtter.

Det er frustrerende at det ikke finnes en medisinsk kur for psoriasis, men det er heldigvis mange ting du kan gjøre for å unngå og berolige utbrudd.

Hva er de ulike typene av psoriasis?

Hovedsymptomene på psoriasis er rød, flassende og betennelsespregede områder av hud. Disse blir til på grunn av overproduksjon av hudceller, men det er flere variasjoner av tilstanden.

Plakk-psoriasis – dette er den vanligste varianten og kommer som “forhøyede” hudområder med skjellende skorpe som klør, som kan sprekke og være vonde.

Guttat psoriasis – dette er en ganske vanlig variant og kan vise seg som røde, dråpeformede flekker som dukker opp hvor som helst på kroppen. Denne varianten opptrår hyppigst hos barn og ungdom. (nhi.no)

Invers psoriasis – denne dukker ofte opp under folder på kroppen, som under armene, knærne og i skrittet. Ulikt andre typer psoriasis så er huden her myk i overflaten, men har fremdeles den karakteristiske røde fargen.

Pustulær psoriasis – denne kommer i form av blemmelignende flekker med puss i, oftest på hender og føtter.

Generalisert erytoderm psoriasis – denne formen for psoriasis er sjelden og er en av de mer kraftige variantene som forårsaker store områder med røde, flassende utslett.

Hvorfor får man psoriasis?

Det finnes ingen fasitsvar på hvorfor man får psoriasis. Forskjellige faktorer kan spille inn, inkludert genetikk og livsstil. Stress er ofte nevnt og det er gjerne vanlig for tenåringer å få utbrudd rundt eksamenstider.

Det kan virke som at det er en viss arvelighet inne i bildet (3) og det dukker gjerne opp rundt alderen 15-35 år. Av og til er den beste måten å finne ut hvorfor man har en oppblussing av psoriasis å forsøke ulike måter å behandle symptomene på. Les videre tips i denne bloggposten for måter du kan forsøke å finne roten til problemet på.

Hvordan behandler du psoriasis?

Kan man bli kvitt psoriasisutbrudd? Det er mulig… hvis du kan finne årsaken og behandle det deretter. Selv om det ikke finnes en tydelig kur for psoriasis så er det mange som rapporterer om vellykkede behandlinger av tilstanden gjennom å endre vaner. I vår mening så er det jo aldri dumt å venne seg til sunnere vaner, psoriasis eller ikke.

Mild hudpleie:

Noen spesielle syntetiske ingredienser som du finner i “vanlig” hudpleie er kjent for å irritere huden og bidra til betydelige hudproblemer. Disse ingrediensene inkluderer blant annet sulfater – velkjent for å irritere huden – og “fragrance/parfyme” som har blitt linket til dermatitt og allergier. Dette er noen av grunnene til at det er lurt å bruke mild, naturlig hudpleie med ingredienser som jobber i harmoni med huden og resten av kroppen. For de av oss som sliter med psoriasis så kan det være en fordel å bruke produkter som booster fuktighet, som aloevera, og som virker betennelsesdempende, som ringblomst og kamille, og som ikke forstyrrer kroppens naturlige helingsprosess.

Psoriasis og kosthold:

Små endringer i kostholdet kan utgjøre en signifikant forskjell for huden din. For eksempel så virker det som at gluten kan være en trigger for psoriasis. En studie viste at pasienter med psoriasis ofte var sensitive for gluten. (4) En annen studie viste at pasienter som spiste kun glutenfri mat i tre måneder hadde signifikante kliniske forbedringer i huden. (5) I dag finnes det mange gode alternativer til mat med gluten i, så kanskje det er verdt et forsøk?

Dersom du mistenker at en spesiell type mat kan være med på å forsterke psoriasisen din så prøv å kutte ut denne maten i noen få uker. Ta den deretter inn i kostholdet igjen og se om du merket noen forskjeller. Vi anbefaler at du snakker med en ernæringsspesialist for mer veiledning til akkurat dette.

Psoriasis og stress:

Det er godt kjent at stress er en stor faktor når det kommer til utbrudd av psoriasis (6) Å holde stressnivået nede er likevel lettere sagt enn gjort! Stress kan også bare spille inn hos noen som allerede har psoriasis.

Studier støtter at en naturlig livsstil kan bidra til et balansert nivå av stress. Å ha en naturlig livsstil innebærer å redusere eksponering av syntetiske kjemikalier, for eksempel ved å velge økologiske produkter – i hudpleie, mat og rengjøringsmidler for hjemmet.

Det finnes linker mellom sprøytemidler og utallige ulike tilstander – både mentale og fysiske – depresjon inkludert (7). Når det kommer til behandling av en hudtilstand som gjerne også påvirker hvordan du føler deg, uavhengig av ytre påvirkning, så er det greit å vurdere alt som kan være triggere.

For avslapning kan du innhalere blandinger av essensielle oljer, som lavendel (8) og kamille (9) som er veldokumenterte stressbekjempere. Vi anbefaler at du snakker med en aromaterapeut for mer informasjon om hvordan essensielle oljer kan hjelpe deg med dette.

Psoriasis og solen:

Psoriasis ser ofte ut til å bli verre i vintermånedene, delvis på grunn av mindre sollys.

Noen studier viser at (trygg!) soleksponering kan ha positiv effekt på psoriasis (10)(11), så pass på å bruke nok tid utendørs, men vær forsiktig så du ikke blir brent og kjenn begrensningene. For mye soleksponering kan ha katastrofale effekter, men rundt 15 minutter daglig (unngå solen midt på dagen) burde hjelpe.

Spesifikke produkttips for å pleie psoriasis

Når det kommer til pleie av ulike hudtilstander er det viktig å se på hele livsstilen din og hudpleie er en stor del av det. Hudpleieprodukter kan være med på å holde psoriasis i sjakk og unngå videre irritasjoner. Pass på at hudpleien du bruker inneholder ingredienser som hjelper på situasjonen i stedet for harde, syntetiske ingredienser som kan skape mer skade på sikt.

Produktene fra Odylique er laget av helt naturlige planteingredienser av høyeste kvalitet som er sertifisert økologisk av en objektiv tredjepart. Vi velger ingredienser på bakgrunn av deres milde egenskaper og vi utelukker typiske allergener (som melk, hvete og soya), slik at de av oss med allergier er i trygge hender.

Om du ser etter en fuktighetskrem som egner seg til psoriasis så anbefaler vi vår Odylique Repair Lotion som inneholder aloevera. Dette er en ingrediens som gir fuktighet til huden, som ofte ser ut til å være mangelvare for de med psoriasis (1). Et annet anbefalt produkt er Odylique Ultra Rich Balm som inneholder en kombinasjon av olivenolje og bivoks – studier har vist at denne blandingen har effect ved behandling av psoriasis (2). Bruk balmen ved behov for å hjelpe til å holde på fuktigheten i huden.

Et alternativ til Ultra Rich Balm er Calendula Balm, som er veldig populær blant kundene våre. Denne balmen er rik på betakaroten (vitamin A) som man mener skal hjelpe når den smøres på huden.

Unngå sulfater og syntetiske såper som kan strippe huden for dens naturlige oljer. Våre naturlige kroppssåper er ideelle for dette.

Hva er den beste sjampoen for psoriasis?

Begge sjampoene fra Odylique er uten sulfater og er milde for hår og hodebunn. Om du velger å gå for Tea Tree Shampoo eller Gentle Herb Shampoo så kan du uansett være sikker på at vi har valgt de snilleste ingrediensene av høyeste mulig kvalitet. Margaret, vår grunnlegger, har formulert produkter til sensitiv hud i over 30 år. Første gangen hun lagde Gentle Herb Shampoo var faktisk til en venninne som hadde sensitiv hodebunn fra psoriasis. Så Gentle Herb Shampoo er den beste sjampoen å starte med, spesielt dersom målet er å berolige betennelser siden den inneholder både kamille og aloevera.

Uansett så er den beste sjampoen for psoriasis den som vil takle årsaken til psoriasisen. Dersom du tror du har en soppinfeksjon så prøv Tea Tree Shampoo. En av de mange positive egenskapene ved tetreolje er de sopphemmende egenskapene som vil pleie infeksjonen direkte.

Selv om ingrediensene i sjampoene våre er veldig milde og næringsgivende, så bør du aldri overdrive hårvaskingen. Prøv å vaske håret sjeldnere enn du tidligere har gjort. Vasker du i dag hver dag, prøv å gå over til å vaske håret bare annenhver dag slik at hodebunnen din får tid til å balansere seg.

Vi vil også anbefale en maske over natten med Repair Lotion for å erstatte den naturlige fuktighetsfaktoren (NMF) som huden mangler ved psoriasis. Påfør ganske enkelt rikelig med lotion, spesielt i hodebunnen. Vask ut masken om morgenen og nyt de forhåpentligvis positive effektene. Spesielt er denne metoden fin om du lett klør i hodebunnen over natten. Vår Repair Lotion er et ekte multiprodukt og kan også brukes rett på huden som fuktighetsgiver for å pleie tørr og flasset hud.

Referanser:

[1] E Berardesca, D Fideli, G Borroni, G Rabbiosi, H Maibach. In vivo hydration and water-retention capacity of stratum corneum in clinically uninvolved skin in atopic and psoriatic patients. Acta Derm Venereol. 1990;70(5):400-4. PMID: 1980973

[2] Noori S Al-Waili, Topical application of natural honey, beeswax and olive oil mixture for atopic dermatitis or psoriasis: partially controlled, single-blinded study. Complement Ther Med. 2003 Dec;11(4):226-34. PMID: 15022655

[3] https://www.psoriasis.org/research/genes-and-psoriatic-disease
[4] Sangeeta Singh, Gyanendra Kumar Sonkar, Usha, Sanjay Singh. Celiac disease-associated antibodies in patients with psoriasis and correlation with HLA Cw6. J Clin Lab Anal. 2010;24(4):269-72. PMID: 20626025

[5] Gerd Michaëlsson, Stina Ahs, Ingrid Hammarström, Inger Pihl Lundin, Eva Hagforsen. Gluten-free diet in psoriasis patients with antibodies to gliadin results in decreased expression of tissue transglutaminase and fewer Ki67+ cells in the dermis. Acta Derm Venereol. 2003;83(6):425-9. PMID: 14690336

[6] Farber EM, Nall L. Psoriasis: a stress-related disease. Cutis. 1993 May;51(5):322-6.

[7] John D. Beard, David M. Umbach, Jane A. Hoppin, Marie Richards, Michael C.R. Alavanja, Aaron Blair, Dale P. Sandler and Freya Kamel. Pesticide Exposure and Depression among Male Private Pesticide Applicators in the Agricultural Health Study. Environ Health Perspect; DOI:10.1289/ehp.1307450

[8] Siegfried Kasper. Phytopharmaceutical treatment of anxiety, depression, and dementia in the elderly: evidence from randomized, controlled clinical trials. Wien Med Wochenschr. 2015 Jun 20. Epub 2015 Jun 20. PMID: 26092515.

[9] Jay D Amsterdam, Yimei Li, Irene Soeller, Kenneth Rockwell, Jun James Mao, Justine Shults. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of oral Matricaria recutita (chamomile) extract therapy for generalized anxiety disorder. J Clin Psychopharmacol. 2009 Aug;29(4):378-82. PMID: 19593179

[10] E Snellman, J Lauharanta, A Reunanen, C T Jansén, T Jyrkinen-Pakkasvirta, M Kallio, J Luoma, A Aromaa, J Waal. Effect of heliotherapy on skin and joint symptoms in psoriasis: a 6-month follow-up study. Br J Dermatol. 1993 Feb;128(2):172-7. PMID: 8457451


[11] Jashin J Wu, Mary Helen Black, Ning Smith, Amy H Porter, Steven J Jacobsen, Corinna Koebnick. Low prevalence of psoriasis among children and adolescents in a large multiethnic cohort in southern California. J Am Acad Dermatol. 2011 Feb 7. Epub 2011 Feb 7. PMID: 21306784

Icons made by Madebyoliver from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY

Icons made by Roundicons from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY

Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY

Les bloggposten i sin helhet fra Odylique HER.

Det siste fra bloggen