null
Essensielle oljer og graviditet
20 Jan 2022 | Postet av skinlove

Essensielle oljer og graviditet

Essensielle/Eteriske oljer er konsentrerte planteoljer som trekks ut fra en plantes blomster, blader, tre, bark, røtter, frø eller skall. Disse oljene brukes i hudpleie, kosttilskudd, aromaterapi og har tidligere blitt brukt som medisinsk behandling av ulike tilstander.

De fleste essensielle oljene er trygge når de blandes og har mange gunstige effekter både for hud og helse. Som en allment praktisert grunnregel så heter det at man bør unngå essensielle oljer i de første tre månedene av svangerskapet. Dette er fordi at mange planter inneholder bestanddeler som kan ha en "medisinsk" effekt i kroppen vår, og for de fleste oljene er det ikke utført tilstrekkelig forskning til å kunne slå fast om de er skadelige eller ikke under svangerskapet. For resten av svangerskapet er det greit å bruke essensielle oljer i hudpleie, men vi anbefaler deg å velge milde produkter. Gjerne produkter som er tilpasset sensitiv hud. Disse har oftest kun veldig lave konsentrasjoner av milde essensielle oljer. 

Det finnes eksempler på oljer som helt bør unngås under hele svangerskapet:

Merian (Majoram) Rosmarin (Rosemary) Salvie (Sage) Sedertre (Cedarwood) Timian (Thyme) Vetiver

Denne listen er kun veiledende: Hvis du ønsker å bruke essensielle oljer under svangerskapet så anbefales det at du finner informasjon om de forskjellige oljene før du tar de i bruk.


Skal du ta en massasje bør du opplyse terapeuten om at du er gravid slik at de kan tilpasse oljen og konsentrasjonen etter dette. I en aromaterapeutisk massasjeolje er det ofte opp til fem ganger større konsentrasjon av essensielle oljer enn i et krembasert produkt.

Ikke vær urolig!

De aller fleste essensielle oljer er helt trygge under svangerskapet. De fleste naturlige hudkremer inneholder lave konsentrasjoner av essensielle oljer (ofte mindre enn 0.5-1%).

Det kan kanskje være overveldende mye som man må passe seg for i svangerskapet. Hvis man setter seg litt inn i ingredienser som man bør styre unna så er det ingen grunn til å ikke bruke produkter som gjør at du føler deg fresh og vakker helt frem til fødselen.

Vi har prøvd å gjøre det enkelt for deg ved å lage en egen kategori som heter Gravid i nettbutikken. Disse kan du trygt bruke i hele svangerskapet. Vi har også laget et eget filter som plukker ut alle produkter uten essensielle oljer. Her finner du en veiledning i hvordan du bruker filtrene våre.

Du finner mer informasjon om ingredienser man bør unngå i hudpleie i vår FY-liste.

Kilder:

http://en.wikipedia.org/wiki/Essential_oil

http://www.paiskincare.com/blog/2011/01/19/prenatal-pampering-cosmetic-ingredients-to-avoid-during-pregnancy/

Det siste fra bloggen