null
Er huden din tørr eller dehydrert?
17 Aug 2016 | Postet av usaliv

Er huden din tørr eller dehydrert?

Tørr hud og dehydrert/fuktfattig hud er to begreper innen hudpleie som det ofte florerer litt forvirring rundt.
Visste du at tørr hud og dehydrert hud ikke er det samme? Visste du at du faktisk kan ha både fet hud og dehydrert/fuktfattig hud på en gang?  Det er lett å forveksle disse begrepene.
I dag forsøker vi å forklare forskjellen
.

Hva er tørr hud?
Tørr hud er hud som mangler fett. Tørr hud er en hudtype som du er født med eller som utvikler seg over flere år. Mange opplever at huden blir mer tørr etter hvert som man blir eldre. Tørr hud kommer av at talgkjertlene ikke produserer nok fett (sebum).

Hva er dehydrert/fuktfattig hud?
Mens tørr hud mangler fett, mangler dehydrert hud fukt/vann. Huden din kan mangle både fett og fukt, da er den både tørr og fuktfattig. Samtidig kan den være fuktfattig, men også fet på samme tid (altså, den kan mangle fukt, men likevel produsere for mye fett). Dehydrert/fuktfattig hud betegnes ikke som en egen hudtype, men som en tilstand huden er i. Denne tilstanden kan være midlertidig og kan komme av ytre påvirkning som for eksempel solen, kald vinterluft og vind, medisiner, overdrevet/feil bruk av hudpleieprodukter, alt for sterke produkter, overdrevet bruk av vann (bading, dusjing), av tørr luft som fra air condition eller på flyet m.m.

Hvordan vet jeg om jeg har tørr hud eller dehydrert/fuktfattig hud?
Veldig mange av oss har dehydrert/fuktfattig hud, men det er ikke alltid like lett å tyde. Vi anbefaler at du stikker innom en hudpleier og får en analyse av huden din. Her er noen typiske trekk ved dehydrert hud, kanskje du kjenner deg igjen i de?:

  • Huden kjennes stram ut eller som om den er "et nummer for lite".
  • Huden virker tørr utenpå, men fet under.
  • Huden føles tørr, men du ser du har store porer. Hud som ikke har nok fett (tørr hud) vil aldri ha store porer, mens hud som mangler fukt kan ha både små og store porer. Så om du føler at huden er tørr, men ser at du har store porer så er huden din sannsynligvis dehydrert/fuktfattig.

Jeg tror jeg har dehydrert hud, hva gjør jeg nå?
Noen av anbefalingene for tørr hud og dehydrert hud er de samme - se etter ansiktsrenser som er milde og ikke stripper huden, se etter tonere som ikke inneholder alkohol. Har du tørr hud så bør du se etter produkter basert på oljer. De tilfører fett til huden og kan også hjelpe til å holde på fuktighet.

Har du dehydrert hud bør du først forsøke å finne ut hva som kan ha forårsaket mangelen på fukt i utgangspunktet. Jobber du i aircondition, i høy temperatur, tar du lange dusjer med veldig varmt vann, er du mye ute i kald luft, bruker du veldig sterke hudpleieprodukter, bruker du produktene for mye, drikker du nok vann osv?  Du kan også vurdere å bruke solkrem for å beskytte mot dehydrering fra solen, skjerf mot vinden, velge å åpne vinduene heller enn å bruke aircondition m.m.. 
Det er altså mange faktorer som alene eller i kombinasjon kan ha gjort huden din dehydrert/fuktfattig.

Om du tror huden kan ha fått for mye og overdreven pleie fra forskjellige sterke produkter så bør du prøve å kutte ned i rutinen din slik at det bare er de mest nødvendige og de mildeste produktene du bruker. Deretter kan du se an hvilke utvidelser du eventuelt kan gjøre når huden har normalisert seg. Hva har du da egentlig behov for? Har produktene kanskje ikke vært riktige for deg? Selv små justeringer kan være nok til å få huden over på bedringens vei.

Ellers bør du se spesielt etter produkter som inneholder ingredienser som tar til seg og holder på fuktighet. Ingredienser som tar til seg fuktighet er hygroskopiske (humectants), disse trekker til seg fuktighet fra omgivelsene. Dette kan være for eksempel hyaluronic acid som du faktisk allerede har i cellene dine, men som du også får i mange naturlige hudpleieprodukter. Hyaluronic acid er super til å trekke til seg og holde på fuktighet, og er kanskje den beste ingrediensen for nettopp dette. Glyserin og aloe vera står også ofte på listen over anbefalte ingredienser for dehydrert og tørr hud.

Har du fått dehydrert hud så behøver du ikke ha det for alltid. Forsøk først å finne årsaken, og deretter metoder eller produkter som hjelper deg tilbake til din normale hudtilstand.

Spør oss gjerne om du trenger hjelp til å finne en god hudpleierutine tilpasset din hud (epost kundeservice@skinlove.no).

Det siste fra bloggen