null
En enkel guide til Co-Washing - fra Odylique
29 Sep 2021 | Postet av Odylique

En enkel guide til Co-Washing - fra Odylique

Hva er Co-Washing? 

Du har kanskje støtt på dette begrepet før hvis du har vært på søken etter en løsning for å få sunnere hår. Dersom du ikke har hørt om det før, så skal du få en forklaring av oss nå... Co-washing er en hårpleierutine hvor du dropper sjampo og kun bruker balsam til å vaske håret. Begrepet Co-Washing er en kombinasjon av ordet conditioner-only washing. Altså at man bare bruker balsam. 

Hvilken hårtype er mest egnet for Co-washing? 

Co-washing er best egnet for hårtypene 2,3 og 4. Se for deg bølget, krøllet eller kveilet hår, inkludert afro-karibisk. Disse hårtypene pleier å få mest nytte av de fuktighetsgivende og pleiende effektene fra co-washing. 

Co Washing

Hvilke hårtyper vil ikke ha så god effekt fra Co-washing? 

Har du rett eller fint hår, så vil ikke Co-washing være ideelt for deg siden det kan virke tyngende på hårtypen din. Du bør også være forsiktig med Co-washing dersom du har hodebunnsproblemer.

Ønsker du likevel å prøve Co-washing, så bør du først finne riktig balsam til jobben. 

Hva er fordelene med Co-washing?

Om du er usikker på om du skal prøve Co-washing eller ikke, ta en titt på disse fordelene: 

Sparer tid og penger

Co-washing reduserer hårvaskerutinen med 50 %, og sparer dermed tid. I tillegg vil kostnaden for sjampo falle bort fra budsjettet. Hår som kun bruker balsam er også mer mottagelig for styling. Det kan være du vil trenge færre produkter enn før og bruke kortere tid på å ordne håret slik du ønsker. 

Sunt for håret

Balsamens oppgave er å gjøre håret mykere og mer håndterbart. Den tilfører fuktighet til håret og reduserer frizz. Godt fuktet hår har også god elastisitet, som gjør at det er mindre utsatt for å knekke. Med Co-washing får du alle disse etterlengtede fordelene uten å utsette håret for den "harde" behandlingen den kan få fra mange sjampoer. Har du sikksakk-stil eller tette krøller (type 4b eller 4c), vil co-washing gi næring til hårstråene og holde dem sunne spesielt igjennom vinteren. 

Gjør håret lettere å style

Hårvask med sjampo forstyrrer hårets struktur midlertidig. Med mindre du bruker en naturlig sjampo så kan hårvasken strippe håret for dets naturlige oljer, som er det som gir krøllet og bølgete hår struktur. Et resultat av dette er rent hår som kan være vanskelig å style. Co-washing vil tillate at håret beholder noe av de naturlige oljene og gjør håret mer mottakelig for styling. Bølger og krøller kommer enkelt tilbake med minimalt med stylingprodukter og jobb. En vinn-vinn situasjon.

Reduserer hårtap fra floker

Co-washing reduserer floker og knuter i håret. Dette er igjen med på å redusere mengde hår som faller av og brekker når du kammer og styler håret. Mindre røyting fører til mindre hårtap og fremmer hårvekst. 

Praktisk for en aktiv livsstil

Ved hyppig trening eller aktivitet vil håret ditt ha stor glede av Co-washing. Det er fordi det fjerner svette og skitt uten å strippe håret for dets naturlige, sunne oljer. 

Reduserer frekvens på frisørbesøk

Har du farget hår og er ofte hos frisøren for å holde det ved like, så kan Co-washing være midt i blinken for deg. Det holder håret sunt og fuktet. Et resultat av dette kan være at du kan forlenge tiden mellom hvert frisørbesøk. 

Hvilke produkter bør jeg bruke til Co-washing av håret?

Det eneste produktet du trenger for Co-washing er en balsam, men ikke alle balsamer er like. Noen er mer effektive til dette formålet enn andre avhengig av hva du ønsker å oppnå samt hårets behov. La oss ta en kikk på ulike typene balsam og hva de gjør for håret. 

Silikonfri balsam

For å komme i gang så kan du bruke den balsamen du allerede har hjemme. Bare forsikre deg om at den er silikonfri. Silikoner har en tendens til å bygge seg opp på hårstråene. Dette gjør at de over tid blir ganske tunge. I tillegg til å velge en silikonfri balsam, så kan du prøve en økologisk balsam. Disse kan ha naturlige ingredienser som lavendel og kokosnøtt som gir naturlig næring til håret ditt. 

Rensende balsam

Rensende balsamer eller Co-wash balsamer er spesifikt laget for formålet. Disse inneholder naturlige renseingredienser som aktiveres når de kommer i kontakt med vann. Det positive med dette er at disse rensestoffene er milde mot håret ditt. Du bør bruke en rensende balsam dersom du har tørt, frizzy, sprøtt, bleket eller stripet hår.

Hodebunnsbalsam

Om du har problemer med hodebunnen og sliter med f.eks dermatitt, flass eller generelt en sensitiv hodebunn, så bør du bruke en balsam spesifikt mot hodebunnsproblemer. De fleste balsamer i markedet er laget for å kun fokusere på hårlengdene, men hodebunnsbalsamer er spesifikt formulert for å pleie og bygge opp en sunn hodebunn. De kan pleie de fleste hodebunnsproblemer, redusere kløe, flass og tørrhet. 

Fuktighetsgivende balsam

En fuktighetsgivende balsam fokuserer på å tilføre fuktighet til håret. Dette er et godt alternativ om du har tørt eller tykt hår. Fuktighet forbedrer struktur og elastisitet hos tørt hår og gjør det enklere å style. Det reduserer også frizz. 

Hvordan gjør man Co-washing av håret?

Her er en steg-for-steg guide til en Co-wash rutine.

Steg 1 - fukt håret 

Først må håret være vått. Gjennomfuktet hår bidrar til å løsne opp i smussrester og gjør det enklere å fjerne. Vannet bidrar også til en jevn fordeling av balsamen til alle hårstrå.

Steg 2 - påfør balsam

Påfør en god mengde av balsamen. Start med røttene og jobb utover til hårtuppene. Mengden du trenger vil avhenge av hvor tykt og langt håret er. Bare sørg for at alle hårstrå er dekt med balsam. 

Steg 3 - fordel balsamen

Nå som du har påført produktet til håret, masser det godt inn i hår og hodebunn. Fordel den jevnt fra hodebunn til ender. Dette bidrar til å bryte ned produktet og overflødige oljer i håret slik at de enklere fjernes.

Steg 4 - la det sitte og virke

Dette er det viktigste steget. Ikke skyll ut balsamen med en gang. La den i stedet virke i 3-5 minutter. Mens du venter vil balsamen fungere som en hårmaske. Det gir den tid til å absorberes godt inn i håret og gjøre jobben sin. Du kan gjerne la den sitte og virke i 10-15 minutter om håret ditt er spesielt tørt og skadet. 

Steg 5 - skyll og style 

Bruk varmt eller kaldt vann for å skylle ut balsamen. Deretter kan du style det som vanlig. Du vil merke at håret ditt er mer mottagelig for styling og stylingsprodukter. 

Chamomile and Coconut Conditioner and Detangler

Vil Co-washing gjøre håret rent?

En av de største bekymringene man hører rundt Co-washing er om håret faktisk blir rent eller ikke. Svaret er at Co-washing gjør det rent nok. Det blir ikke "gjennomrent", som det vil bli når du bruker sjampo, men det fjerner likevel en stor andel skitt. 

Føler du likevel at håret har mye svette og produktrester over tid, kan du bruke bruke en rensende sjampo annenhver eller tredjehver uke. Da får du vasket skikkelig bort rester av stylingprodukter m.m.. Lytt alltid til håret ditt. Trenger det en grundigere vask, så bare bytt mellom Co-washing og rensing for å få fordelene fra begge metodene. 

Hva er ulempene med Co-washing? 

Co-washing på ekstremt skittent hår vil gi uheldige resultater. Om håret i utgangspunktet er veldig skittent bør du heller bruke sjampo, og heller ta Co-wash ved neste anledning. Co-washing på skittent hår kan gi en musky lukt. Samtidig kan for mye Co-washing føre til for mye fuktighet for håret, som kan gjøre det svakt. Med andre ord så er det som med alt annet - balanse er viktig.

Hvordan kan jeg starte med Co-washing? 

Du kan starte med Co-washing når som helst. Alt du trenger for å komme i gang er en balsam. Start med balsamen du har hjemme allerede. Du kan kjøpe en mer egnet balsam senere, basert på hårets spesifikke behov.

Konklusjon 

Co-washing er en god måte å holde håret sunt uten å bruke for mye tid og penger i prosessen. Om du har muligheten til det så velg en balsam som har naturlige ingredienser som f.eks. lavendel og kokosnøtt. Alt det gode! 

Trenger du flere råd så ta gjerne kontakt med oss hos Skinlove.no eller direkte til Odylique, som er forfatterene av denne bloggposten (customercare@odylique.co.uk).

Til våre balsamer i nettbutikken. (Ingen inneholder silikoner.)

 

Det siste fra bloggen