null
DIY: lag dine egne vaskemidler
2 Jul 2019 | Postet av usaliv

DIY: lag dine egne vaskemidler

Gjesteinnlegg! Dette fine blogginnlegget har vi fått fra en av våre gode kunder, Ellen Cathrine Kongestøl. Hun er en nyfødtsykepleier og småbarnsmamma som lenge har vært opptatt av å bruke rene produkter og å redusere bruk av skadelige kjemikalier i hjemmet. Vi oppdaget at hun var flink til å lage egne produkter og spurte om hun kunne dele noen oppskrifter med oss. Vi fikk mange gode tips fra dette innlegget og håper du gjør det også :-)

Hvem er vel ikke glad i litt DIY?! Det er i alle fall jeg! ..så lenge det ikke tar for lang tid, og gjerne at jeg kan gjøre det mellom sjonglering av middagslaging, leksehjelp og litt lek. Så litt krav har jeg for at det skal være en overkommelig DIY. Jeg var så heldig å bli spurt om ikke jeg kunne dele noen av mine tips med dere, og det ville jeg selvfølgelig! 

Først litt om hvorfor dette med naturlige produkter er viktig for meg!

I 2012 fikk jeg mitt første barn, og trodde jeg valgte gode produkter til hans sarte babyhud, som var plaget av utslett pga melkeproteinallergi og atopisk eksem. Da gutten vår reagerte med at utslettet ble verre, og han klødde seg til blods til tross for iherdig smøring av disse kremene, skjønte jeg at det allikevel ikke var gode nok produkter for hans hud. Det var da letingen etter enda renere produkter begynte, og jeg kom over Skinlove! Jeg leste alt Liv og Gunnhild hadde skrevet, og ble raskt nysgjerrig. Jeg bestilte litt ulike produkter, og gleden var stor da jeg så at det etterhvert lindret hudplagene til sønnen vår, i tillegg til at huden leget seg raskere. Etter dette har vi kjøpt alle våre hudpleieprodukter til hele familien her, og det er en utrolig god følelse å vite at hver eneste ingrediens i hvert eneste produkt er så nøye sjekket, slik at jeg kan føle meg trygg på at det jeg smører på barna mine, virkelig er det beste. 

Så rene produkter er fantastisk, og flere av dem kan du enkelt lage selv! Her kommer noen av mine favoritt DIY’s, og to av produktene som går igjen i disse oppskriftene er Dr. Bronner’s castille soap, og eteriske oljer, begge deler fås kjøpt på Skinlove.no. 

Foaming hand soap:

Da jeg gikk på videregående bodde jeg et år i USA. Dette året ble jeg helt forelsket i Bath&Bodyworks sine foaming hand soaps (altså, hvem liker ikke en god skumsåpe som lukter nydelig?!!). Jeg kunne fylle en koffert med såper når jeg var der, for å ta med hjem. (Muligens litt over gjennomsnittet glad i såper kanskje..;)). Etterhvert innså jeg at ikke alle ingrediensene var så heldige for huden. Så da jeg lærte å lage skumsåpe med helt trygge ingredienser, som attpåtil luktet fantastisk, var det en skikkelig win-win. 

For å lage din egen skumsåpe trenger du:

  • 1-2 ss fraksjonert kokosolje e.l 
  • Vann (bruk gjerne kokt avkjølt vann)
  • Beholder til såpen

Slik gjør du det:

Ha såpe, eteriske oljer og kokosolje i en såpebeholder for skumsåpe, fyll med vann. Jeg bruker som regel kokt avkjølt vann for å minimere bakterier. Rist godt, og såpen er klar til bruk :)

Wool dryer balls:

Skinlove har fått inn så mange nydelige alternativer til husholdningsprodukter, bl.a såpenøtter for klesvask! Jeg har alltid vært en stor fan av skyllemiddel pga den gode og rene lukten, men ettersom det gir mye utslett til begge barna, måtte vi finne et alternativ som gjør at klærne fortsatt kan lukte godt, men på en naturlig måte. Derfor har vi laget tørkeballer som jeg drypper et par dråper eterisk olje på, og har i tørketrommelen sammen med klærne. Lavendel på sengetøy f.eks er helt nydelig, eller sitrusoljer til sokker og undertøy, her er det bare å prøve seg fram med ulike oljer for å se hva man foretrekker. Tørkeballene kan også forkorte tørketiden på klærne. 

Dette kan være et supert gavetips- tørkeballer sammen med en flaske eterisk olje pakket inn i cellofan. 

P.S. Dersom du sliter med statiske klær ved bruk av ulltørkeballer, kan du feste en sikkerhetsnål i en av ballene. 

Du trenger:

  • Et garnnøste per tørkeball (viktig at det er 100% ull, og IKKE superwash behandlet, for da vil ikke ballene toves i maskinen)
  • Eterisk olje

Slik gjør du det:

Start med å surre tråden rundt to fingre, for så å fortsette rundt og rundt i ulike retninger helt til du får en fin og rund ball. 

Legg ballen i en nylonstrømpe du ikke trenger lenger, og knyt godt med en hyssing eller knyt en knute med strømpen, slik at det ordentlig stramt for ballen. Legg de i vaskemaskinen, gjerne sammen med håndklær e.l for å hjelpe til med tovingsprosessen. Kjør på 60 grader. (Noen trenger kanskje enda en runde før de er helt tovet) 

Ta de ut av strømpene, og kjør de i tørketrommelen så de tørker helt. Nå er ballene klare til bruk!

Drypp noen dråper eterisk olje på ullballene før hver runde i tørketrommelen. 

Skurekrem:

Brukes for å skrubbe i vask/dusj/badekar. 

Du trenger:

  • 1 kopp natron 
  • Litt vann

Slik gjør du det:

Bland sammen natron, såpe og sitronolje, bruk gjerne en gaffel eller visp. Tilsett litt vann, ca 1 ss om gangen, til du får en myk og fin konsistens. Oppbevares i lufttett beholder. 

Fordel litt skurekrem i vask/dusj/badekar, og skrubb med en lett fuktig klut eller svamp. La virke et par minutter før du skyller med vann. Holdbar ca 3-4 uker. 

Teppe-forfrisker:

For å nøytralisere vond lukt fra tepper, og samtidig få god lukt i huset. 

Du trenger:

  • Natron i en liten beholder (f.eks en liten glasskrukke/saltbøsse)

Slik gjør du det:

Bland natron og eterisk olje godt, dryss over teppet og la virke minst 20 minutter, før du støvsuger som vanlig (bør ikke brukes med robotstøvsuger som ikke har filter, ettersom natron har små partikler som kan komme i «motoren»). 

Håper du har fått noen gode tips til produkter du enkelt kan lage selv! 

Det siste fra bloggen