null
25 Apr 2013 | Postet av skinlove

WHO-rapporten del 2: Litt om hormoner

I forbindelse med diskusjoner rundt hudpleie og kosmetikk dukker ordet «hormonhermere» stadig opp. Hva er det egentlig og hvorfor bør vi unngå disse? For å skjønne hva hormonhermende kjemikalier er så må vi forstå hva hormoner er og hvilke oppgaver de har i kroppen vår. Her kommer en enkel forklaring som er tatt fra WHO’s ferske rapport State of the Science of Endocrine Disrupting Chemicals, kapittel 1.2 – 1.4.

Rundt om i hele kroppen vår så finnes det kjertler som utsondrer en type stoff som heter hormoner. Disse kjertlene finner du blant annet i hjernen, magen, bukspyttkjertelen og musklene. Hormonene utsondres direkte i blodet og transporteres rundt om i kroppen for å påvirke celler og vev.

Hormonene har en essensiell rolle i styringen av et stort antall viktige prosesser i kroppen vår. Dette gjelder helt fra fosterstadiets celledeling til en avansert kontroll av hvordan våre organer og vev fungerer som voksne.

Mange har hørt om insulin, men visste du at insulin er et hormon? Når vi spiser eller drikker og blodet vårt får tilført sukker(glukose), påvirkes noen kjertler i bukspyttkjertelen som dermed utsondrer insulin. Insulinet reiser deretter rundt om i kroppen vår via blodomløpet og påvirker ulike celler til å ta opp glukosen slik at det ikke er for mye av det i blodet. I tillegg så påvirker insulinet hjernen vår og har en viktig effekt på appetitt og sultfølelse.

Andre viktige funksjoner som styres av hormoner er reproduksjon(vår evne til å formere oss), stoffskifte, forbrenning, blodtrykk og evne til å takle stress. Andre hormoner du kanskje har hørt om er østrogen, testosteron, adrenalin og endorfin.

Mange fosterskader og sykdommer hos voksne er et resultat av en unormal hormonfunksjon.

Systemene som styrer hvordan kjertlene påvirkes til å utsondre hormoner, hvordan hormonene transporteres rundt om i kroppen, hvordan de får tilgang til å påvirke en celle og hvordan kjertlene skrus av igjen, er svært avanserte og spesifikke funksjoner. En forstyrrelse av et hormonsystem kan slå til i mange forskjellige faser av utviklingen.

At hormonsystemene fungerer som de skal er viktig gjennom hele livet. Hvordan hormonene påvirker utviklingen av et foster får en varig effekt for resten av livet for dette mennesket. For eksempel så er grunnlaget for en manns evne til å få barn og en kvinnes menstruasjonssyklus, og dermed fruktbarheten, programmert av hormoner allerede i fosterstadiet.

Forstyrrelser av disse avanserte hormonfunksjonene i fosterstadiet kan lede til kronisk sykdom og noen oppdages først i voksen alder. Forfatterne av denne rapporten anbefaler at forebygging av kronisk sykdom må starte allerede med den gravide og fosteret hun bærer.

Kilde: Verdens helseorganisasjon, WHO

Det siste fra bloggen