null
Naturlig tannkrem - med og uten fluor
5 Apr 2019 | Postet av usaliv

Naturlig tannkrem - med og uten fluor

Puss, puss så får du en –

Tja, kanskje er du like heldig som Flode i den gamle barne-tv-serien med Trond Viggo og får en suss når du har pusset tennene? Uavhengig av sussen er du med jevnlig tannpuss garantert mange fordeler: renere tenner, friskere pust og mindre karies (og dermed færre tannlegeutgifter).

Tradisjonelt har mange tannkrem-merker inneholdt stoffer som blant annet kan ha uheldig innvirkning på slimhinnene i munnhulen. Eksempel på et slik stoff som mange reagerer på, er SLS, som sørger for at tannkremen skummer mye når det pusses.

Skinlove har et bredt utvalg av ulike tannkremer, og hos oss finner du naturligvis ingen slike fy-ingredienser som SLS og mikroplast. Når det gjelder fluor (eller fluorid, som er den riktige benevnelsen), så er dette en noe kontroversiell ingrediens på grunn av mulige skadevirkninger den kan ha på helsen. Samtidig er det en super tannhelseingrediens og vi tror det knapt finnes tannleger der ute som anbefaler tannkrem uten fluor. Vi har derfor valgt å ta inn tannkremer både med og uten fluor.

Fra Sante Naturkosmetik kommer to varianter uten fluor. Disse har henholdsvis smak av mint og myrra. Det er også mange som ønsker tannkrem med naturlige og økologiske ingredienser som er miljøvennlig, men som samtidig vil bruke fluor. Santes variant med fluor har smak av økologisk salvie og mynte. I produktomtalen sin gir Mariann varianten med myrra full pott. Hun trekker frem at denne tannkremen har en velkjent konsistens som føles som vanlig tannkrem. Smaken er også frisk og god. Tina skriver om varianten med mint: "Den fæle morgenånden vi alle har, er så godt som borte." Tonje gir på sin side full pott til fluor-varianten og sier at hun kommer til å kjøpe den igjen.

Georganics er et britisk merke som har spesialisert seg på nettopp tannpleieprodukter. Herfra har vi tatt inn hele seks ulike tannkremtyper. Denne tannkremen kommer i krukke og har konsistens som en myk balm. Fordi den ikke inneholder skumstoffer og glyserin har den en tynnere konsistens i munnen enn vanlig tannkrem. En medfølgende spatel brukes til å påføre tannkremen på tannbørsten. De seks ulike variantene er tetre, spearmint, rød mandarin, kokosnøtt, peppermynte og kull. Alle er uten fluor. I sin kundeomtale sier Maria: "man får mye produkt for pengene da dette holder til utallige tannpuss." Ida har på sin side vært plaget med irritert tannkjøtt og svie på tungen ved bruk av tradisjonell tannkrem, men dette forsvant da hun byttet til Georganics, forteller hun.

Mange kjenner til de gode såpene fra Dr. Bronner's, og her tannkremen deres: uten fluor og med peppermyntesmak. Ingrediensene er økologiske og fair trade, og tannkremen er sertifisert vegansk og non-GMO (altså uten genmodifiserte ingredienser).

Som en liten kuriositet kan det nevnes at det er forsket på selve børsteteknikken, altså hvordan en bruker tannbørsten for å oppnå best mulig renhold. Skal man bruke horisontale bevegelser, sirkelbevegelser, forsiktige bevegelser eller vertikale bevegelser? Skal man pusse lenge eller kort? Børstemåten ble til og med kategorisert inn i ulike teknikker med avanserte navn, som Bass-teknikken, modifisert Bass-teknikk og Stillmannteknikken (muligens i tilfelle tannpuss skulle kvalifisere til olympisk idrettsgren?). Uansett: De britiske forskerne Wainwright og Sheiham kom til følgende konklusjon da de publiserte resultatene sine i tidsskriftet British Dental Journal:  «Det later ikke til å finnes noen form for enighet hos profesjonelle organer om hva som er den beste metoden å pusse tenner».

Så da kan vi vel egentlig trygt konkludere med at det viktigste er ikke hvordan du gjør det, men at du gjør det – med gode produkter som du stoler på og liker!

Klikk på en av linkene under for å komme til de ulike kategoriene innen tannpleie hos oss:

Tannkrem med fluor

Tannkrem uten fluor

Oil Pulling (munnskyll)

Tanntråd

Tannbørster

Hvitere tenner

Det siste fra bloggen