En forskers tanker om miljøgifter
I Aftenposten i dag kan vi lese en forskers egne bekymringer om miljøgiftene som omgir oss. Kirsten Eline Rakkestad er postdoktor ved avdeling for farmasøytisk biovitenskap på Universitetet i Oslo. Hun stiller spørsmålet:
Gang på gang blir det slått fast at klimaendringene er det største problemet jordkloden møter i dag. Men hva om det finnes et annet, større problem som truer hele vår eksistens?
Siden vi startet opp nettbutikken Skinlove har vi lest mye forskning som omhandler de ulike kjemikaliene som vi omgir oss med i hverdagslivet i alt fra mat, matemballasje, møbelstoff og ikke minst gjennom kosmetikk og hudpleie. Det er kjempeskummel lesing. For eksempel så blir den mannlige fruktbarheten dårligere og dårligere, tilfellene av testikkelkreft blant unge menn øker og det er en nedgang i gutter som fødes sammenlignet med jenter. Det sier seg selv at denne trenden må snus for at vi skal ha en framtid på kloden vår.
De store miljøproblemene med klimautslipp og smelting av havisen er noe mange av oss ikke helt klarer å forholde oss til. Konsekvensen av dette vil ikke merkes så godt i løpet av vår eller våre barns generasjon og dermed kan alvoret lett glemmes. Som Rakkestad sier i sin artikkel i Aftenposten;
Miljøgiftene er her og nå, og vi eksponeres for dem hele tiden.
Når vi leser nyere forskning som gjelder de ulike kjemikaliene og hvilken effekt de kan ha på menneskehelsen så kan man nesten alltid lese under forskernes konklusjon at det er for tidlig å konkludere, det trengs mer forskning på området og at funn som gjøres på dyr ikke nødvendigvis vil ha den samme effekten på mennesker. Dette sier Rakkestad;
Det sitter i ryggmargen hos de fleste forskere; ikke overtolke, være klar over begrensningene. Vår forskning er alltid bare en liten del av et større bilde. Dessuten vil vi ikke at folk skal engste seg unødig.Men samtidig prøver jeg så godt jeg kan å unngå at min egen ettåring eksponeres for disse stoffene.
Vi skjønner godt at det kan skape mye bråk og ekstraarbeid å uttale seg for sterkt om noe som ikke er ferdigforsket enda. Forbrukerrådet laget i 2011 en app som kan hjelpe oss vanlige forbrukere til å finne ut om et hudpleieprodukt kan inneholde et potensielt hormonhermende stoff. Så fantastisk at noen endelig tok tak i problemet og lot forbrukerne få et eget hjelpemiddel for lettere å kunne beskytte seg selv og sine kjære! Forbrukerrådet fikk enorm kritikk fra mange store og små kosmetikkleverandører. Appen ble klaget inn av Kosmetikkleverandørenes forening i 2011 for brudd på EØS-avtalen.
Logikken i dette kan virke helt uvirkelig. Heller "føre var enn etter snar"? Hvis ingrediensene i kosmetikk kan være farlige så må folk få vite om det? Samtidig så skjønner vi at det er mange bedrifter som vil få problemer hvis disse kjemikaliene plutselig blir ulovlige eller hvis kundene slutter å kjøpe produktene deres. Vi mener likevel at folk skal kunne få den informasjonen som er tilgjengelig vedrørende disse miljøgiftene og hvor vi finner dem slik at vi letter skal kunne beskytte oss selv.
En god helse er nr. 1 på den evige ønskelisten hos de fleste av oss.
Det siste fra bloggen
-
4 Sep 2024 | Postet av skinlove
Hudpleie for rosacea
(Se våre produkttips nederst i artikkelen.)Rosacea er en kompleks og kronisk hudsykdom som gjør at b … -
27 Mar 2024
Er titanoksid (titanium dioxide) trygt i kosmetikk, hudpleie og solkrem?
Er titanoksid trygt i kosmetikk, hudpleie og solkrem?Dette er en ingrediens som mange spør oss om et … -
13 Dec 2023
Finn den perfekte selvbruningen med Eco by Sonya - Velg riktig produkt for deg!
Finn den perfekte selvbruningen med Eco by Sonya - Velg riktig produkt for deg!Det er en jungel av s …