null

Hudpleierutine

HUDPLEIERUTINE
DAG
1. Rens
2. Toner
3. Serum
4. Øyekrem
5. (Punktbehandling)
6. Fuktighetskrem 
7. Ansiktsolje
8. Solkrem
NATT
1. Rens 
2. Toner 
3. Serum 
4. Øyekrem 
5. Punktbehandling 
6. Fuktighetskrem  
7. Ansiktsolje 
RENS
Rens brukes gjerne både om morgenen og om kvelden. Formålet med en ansiktsrens er å fjerne overflødig olje, sminke og solkrem fra huden, og gjøre den klar for å nyttiggjøre seg av næringsstoffene i påfølgende produkter.        Dersom du bruker en del sminke, eller om du har brukt solkrem på dagen, så kan du ha nytte av såkalt dobbelrensing. Da starter du med en oljerens som løsner oljer, solkrem og sminke. Deretter følger du på med en ordinær rens som er tilpasset din hudtype.
TONER
En toner kan betjene mange formål. En god toner vil bidra til å balansere huden slik at den finner tilbake til sin naturlige pH. Rens, peeling m.m. kan nemlig forstyrre denne pH-balansen noe.  En annen viktig egenskap med toneren er at den kan tilføre fukt og hjelpe til med å booste huden på flere måter. For eksempel kan en toner inneholde betennelsesdempende egenskaper som vil hjelpe til med å motvirke akne og uren hud. Den kan inneholde ingredienser som hjelper til å gi etterlengtet fukt til huden. Noen tonere inneholder beroligende ingredienser for sensitiv hud. Her varierer det fra toner til toner hvilket fokusområde de er laget for å dekke.

Etter at du har renset huden og klappet den tørr med et håndkle, tar du på toner Du kan enten spraye den rett på ansikt, spraye den på rene fingre og påføre den i ansiktet eller du kan påføre den med et bomullspad.
SERUM
Serum er som en shot av næringsstoffer til huden din. Serumet er et ekstra virkemiddel for å målrettet behandle spesifikke hudtilstander som for eksempel urenheter, aldringstegn, rødhet og dehydrering. I denne sammenhengen snakker vi om de vannbaserte serumene. De brukes etter at du har brukt toner og før du påfører fuktighetskrem. De aller fleste trenger ekstra fuktighet i tillegg til serum.
Noen ansiktsoljer heter også serum, men disse kan heller regnes som alternativ til ansiktsolje og skal påføres senere i rutinen. (steg 5)
ØYEKREM
Dette er produkter tilpasset den delikate huden under øynene. Øyekremene er ikke så fete som fuktighetskremene vanligvis er, så derfor bør øyekremen komme før fuktighetskremen i påføringsrekkefølgen slik at du er sikker på at de får trukket godt inn.
Et serum med kjølende applikator kan være deilig å bruke om morgenen, mens en øyekrem med antialdrende og fuktighetsgivende egenskaper kan være fin å bruke om kvelden.
PUNKTBEHANDLING
Dette er produkter som er laget spesielt for å dempe betennelser og rense huden, så de er utmerket for å behandle de områdene der du har utbrudd. Inneholder ofte spesielle essensielle oljer som tetre, niacinamide (B3) eller AHA-syrer.
Den ideelle tiden for påføring  av punktbehandling for kviser er på kveldstid slik at produktet for jobbe med det om natten. Dersom produktet inneholder syrer så bør du være nøye med å bruke solkrem over på dagtid.

Påføres i et tynt lag på det aktuelle området, la det trekke godt inn før du påfører fuktighetskrem over hele ansiktet.
FUKTIGHETSKREM
Tilfører fukt og bygger opp hudens barrierefunksjon. Det finnes en fuktighetskrem for alle hudtyper. Bruk gjerne en fuktighetskrem med solfaktor hvis du ikke påfører det i steg 7.
La kremen trekke inn i ca. fem minutter før du påfører sminke. Om kvelden kan man gjerne brukere en fetere, mer næringsrik krem enn man ellers trenger på dagen.
ANSIKTSOLJE
En olje forsegler de gode næringsstoffene i hudpleieproduktene i huden og kan være med på å forsterke effekten av ingredienser fra de foregående produktene. Hvis du påfører olje før du påfører fuktighetskrem forhindrer du næringsstoffene og fukten fra kremen å nå inn til huden så det er viktig å påføre oljen til slutt.
Noen foretrekker å kun bruke olje om kvelden i stedet for  både fuktighetskrem og olje. Dette kan fungere fint spesielt dersom man har brukt et serum før påføring av oljen. Det er viktig å vite at olje i seg selv ikke er fuktighetsgivende.  Det er det bare vannholdige produkter som kan være.

Ulike oljer har ulike funksjoner, og det finnes en olje for alle hudtyper.
SOLKREM
Til slutt i rutinen legger du en solkrem hvis du ikke har brukt en fuktighetskrem med solfaktor under steg 4. Solkremens funksjon er å redusere solskader, risiko for hudkreft, pigmentflekker, misfarging av arr og redusere tidlig aldring av huden.

La fuktighetskrem og oljer som du har brukt i stegene før trekke godt inn før du tar på solkrem. Husk at solkrem må påføres jevnlig for å ha sin anviste solfaktor. Solkremen du tok på kl. 8 om morgenen har mistet det meste av sin effekt når du skal ut i lunsjen.