null
Omgitt av plast - Gjesteinnlegg av Ane Aspen (Clean Shores Trondheim)
8 Jun 2018 | Postet av usaliv

Omgitt av plast - Gjesteinnlegg av Ane Aspen (Clean Shores Trondheim)

Har du hørt om Zero Waste, men forstår ikke helt hva det er? Har du lyst til å leve litt mer miljøvennlig, men synes det er vanskelig å finne ut hvordan du kan få det til?

Dagens gjesteblogger heter Ane Aspén. Hun jobber som fotograf og grafisk designer. Etter å ha blitt stadig mer bevisst på alt søppelet vi produserer har Ane gått over til en mer og mer zero waste livsstil. Ane er aktiv i styringsgruppen til nyetablerte Clean Shores Trondheim som er med i dugnaden om å fjerne maritimt søppel langs strendene i Trondheim.

 

Omgitt av plast

Små plastpartikler på mindre enn 5 millimeter er i luften hvor folk går og er. De kommer fra tekstiler, maling, beautyprodukter, avfall og dekk. Blant annet.

Vi har allerede hørt om plasthvalen, men det er altså ikke kun de store plastposene som dreper. Skadevirkninger av mikroplast i havet er blant annet at mikroplasten kan frigi de kjemikaliene de inneholder og forgifte organismene som spiser dem.

En stor del av mikroplasten ender i fisken, som også ofte ender opp på vår middagstallerken. Det er ikke påvist at mikroplast er skadelig for mennesker, men vil vi virkelig at mikroplasten og kjemiske stoffer skal bli en naturlig del av næringskjeden?

 

Only we humans make waste that nature can't digest”

Charles Moore, Marine researcher.

 

Dugnadsånden for rydding har det siste året eksplodert. Det er så godt å se at mennesker i alle aldre tar initiativ til å plukke med seg søppelet de ser i fjæra, i skogen og på gaten. Med en slik ”ryddebølge” påvirkes vi kanskje også til å gjøre mer bevisste og bærekraftige valg i hverdagen? Kan vi få til å endre holdningen til denne enorme mengden med avfall som har blitt en så naturlig del av oss?

Zero Waste / Lov Waste

Flere og flere begynner å bli både nysgjerrig og bevisst på hva man kan gjøre for å redusere sin totale avfallsmengde. Zero Waste-bevegelsen har vokst seg stor de siste årene. Vi ønsker et liv med mindre plastikk og annet avfall, men mange lurer på hvordan man egentlig skal gjøre det? Og hvor skal man starte?

Zero Waste er en livsstil som fokuserer på de 5 R´ene.

  1. REFUSE – Det viktigste punktet på denne listen. Ikke ta imot ting du ikke trenger, ikke kjøp ting du ikke trenger.
  2. REDUSE – Vi nordmenn forbruker hele 2,7 jordkloder… reduser det du trenger. Trenger du 7 jeans, eller 3 slikkepotter?
  3. REUSE – bruk det du har mer enn en gang. Si nei til engangsartikler og unødig plastikk.
  4. RECYCLE – resirkuler det du ikke kan redusere eller gjenbruke.
  5. ROT – kompostér resten.

La du merke til at resirkulering er på nest siste plass? Resirkulering er viktig, men det er ikke alt du kan resirkulere, i tillegg til at det i dagens samfunn florerer med unødvendig plast. Derfor er det viktig å sette fokus på hva man kan gjøre før selve resirkuleringen.

Som med andre livsstilsendringer tar det tid å legge om vanene sine. Ikke stress, men se spenningen i det å oppdage din egen by eller bygd med en visjon om en søppelfri hverdag. Bruk kreativiteten, inkluder venner og familie og finn gode vaner som passer deres behov og livsstil.

Vær bevisst på hvilke produkter du bruker på kroppen din. Du kan også lage din egen skrubb og tannkrem av det du har i kjøkkenskapet.

Ikke så vanskelig som man skulle tro.

Mange tenker at det å bli ”zero waste” er dyrt, tidkrevende og vanskelig.  I oppstarten er det kanskje flere ting man bør skaffe seg for å erstatte det daglige forbruket, men alt i alt sparer du på det. Alle vannflaskene du ikke kjøper, takeaway-lunsjene og impulskjøpene du slipper. Vi er nok alle kjent med disse.

I starten må du kanskje tenke litt utenfor boksen. Lag matpakke hjemme. Planlegg godt så ser du hvor enkelt det kan gjøres.

Plutselig kommer du til det punktet hvor du ser enkle løsninger i stedet for flere utfordringer.

Visste du at syltetøyglass er perfekt som drikkeglass? Som småbarnsmor har jeg virkelig sett verdien av å gjenbruke disse. De tåler mye og brukes både på middagsbordet og i matpakken til barna. På tur har vi alltid med oss en matboks med noe godt, og urtene vi får i grønnsakskassen blir tatt godt vare på slik at de lever lenge.

Zero waste er ikke kun det du skaffer deg av ressurser og ting til å minske unødig avfall, det endrer også tankesettet. Du blir mer observant på hva du faktisk behøver. Du velger gjerne kvalitet over kvantitet. Du minsker matsvinnet ved å kjøpe akkurat det du trenger, spiser opp maten, og om du komposterer det som blir til overs får du god jord til potter og planter. Alt i alt vinner både du og planeten på denne livsstilen.

Kreativiteten til både barn og voksne er stor. Stikk ut og lek!

Spesifikke tips til hvordan du kan leve mer zero waste:

  • Gå gjennom søpla di og se på forbruket ditt. Hva tar du med inn i hjemmet ditt?
  • Handlenett, every day all day. Ha de lett tilgjengelig, både store og små.
  • Bruk bambus-tannbørste og såper i fast form.
  • Bruk safety razor til barbering. Med denne har du god samvittighet for de store mengdene plasthøvler du ikke kaster på søppeldynga.
  • Se på innholdslista. Velg tannkrem, hudpleie og sminke uten mikroplast og med ingredienser som er gode mot deg og din hud.
  • DIY – det er mye som er lett å lage, for eksempel allroundspray av sitrus + eddik! Har du symaskin er det mye du kan lage selv. Bomullsposer av putetrekk eller t-skjorter du ikke bruker lenger. Eller kanskje din neste kjole er selvlaget?
  • Gaver – gi en opplevelse, penger eller noe du vet personen trenger og ønsker seg.
  • Sett pris på en god restemiddag. Bruk det du har i skapet, det er mye godt å finne der som kan bli den deiligste matretten.
  • Lag mat fra bunnen av!
  • What would granny do? ;) det er utrolig hvor enkelt det var å leve zero waste for noen generasjoner bak i tid.
  • Ta med egne beholdere. Dette kan være for eksempel en drikkeflaske, bomullspose til bakevarer/ brød, sugerør i stål eller glass, reisebestikk, matboks og kaffekopp. Med disse kan du gi slipp på engangsartikler og stolt takke nei.
  • Buy in bulk. Det er mye man finner som løsvekt i disse dager.
  • Gjenbruk, kjøp brukt eller fiks det du har.
  • Bruk byen du bor i! Støtt kaféer og restauranter ved å spise og drikke der.
  • Vær bevisst på hva du sier ja til. Om du tar imot eller kjøper plast sier du faktisk ja til at det produseres mer plast. Vi må minske etterspørselen som er i dag.
  • Sett i stand små tiltak rundt om i husholdningen for å gjøre det lettere å unngå plasten.
  • Regrow - alt har litt lengre levetid enn hva man tror. Om det er salaten, urtene eller hvitløken!
  • Planlegging – bruk mindre tid i butikken og mer tid på det du faktisk ønsker å gjøre.
  • Bli inspirert – det er flere og flere som har historier å dele. Zero waste vokser frem i Europa og du finner utrolig mye på nett.
  • Kompost! Har du plass er det bare å hive seg rundt med den komposten som passer din husholdning best. Det er en utrolig givende måte å kvitte seg med matavfallet og alt annet som kan komposteres. Bor du i byen er Bokashi-kompost genialt. Bokashi er en 3-trinns rakett fra matavfall til næringsrik kompostjord. Det beste med bokashi – det lukter ikke og er enkelt.
  • Prøv å velg mest 100% bomull ved kjøp av klær.
  • Kjøp sesongens grønnsaker og frukt, disse får du ofte kjøpt uten emballasje.
  • Støtt din lokale slakter, fiskeforhandler eller kolonial.

Et glass med sitrusskall + eddik blir en super allround spray for husholdningen!

Plastic Free July

Er du med på utfordringen? I juli er det en internasjonal plastikkfri-måned hvor utfordringen er å unngå engangsasrtikler og plastikk. Om du ikke allerede er godt i gang med å gå over til en plastikkfri hverdag er dette en måned der man tvinges til å tenke utenfor boksen og bli kreativ. Om du synes det høres skummelt ut, hva med å tenke litt ekstra på søppelet du produserer og hvordan du kan minske det? :-)

Alle klarer å gjøre litt, og litt er så mye bedre enn ingenting. Vær stolt av det du får til!

Linker til mer informasjon:

Finn Clean Shores Trondheim på Facebook.

Resirkulering, mange spørsmål finner gode svar her.

Lær mer om Bokashi-kompost.

Følg Ane Aspen på Instagram her.

Bildet av den lille havhesten med bomullspinne er tatt av Justin Hofman. Hans nettside kan du besøke her.

Det siste fra bloggen