null
Endelig naturlig solbeskyttelse i hyllene!
17 Feb 2016 | Postet av gunnhildskinlove

Endelig naturlig solbeskyttelse i hyllene!

Dere som har fulgt oss i Skinlove en stund vet hvor frustrert vi har vært over solkrem! Dilemmaet har vært som følger:
  • Bruker du ikke solkrem så kan du risikere å få helseskade av solen.
  • Bruker du solkrem så kan du risikere å få helseskade av ingrediensene i solkremen!
Det er to veldig dårlige alternativer! Hvorfor er det slik? Det finnes to ulike typer UV-filter som brukes i solkremer
  1. Kjemisk filter: Absorberes av huden og beskytter innefra. Kan trekke inn i blodet. Flere kjemiske UV-filtre kan være hormonhermende og kreftfremkallende i seg selv. Mange kjemiske UV-filtre er oppdaget i morsmelk og kan dermed lett overføres til de aller minste av oss.
  2. Fysisk filter: Disse består av naturens egne mineraler, som sink og titanium. Disse kan knuses til veldig små partikler, nano, som gjør at også disse kan penetrere huden. Alt som penetrerer huden og kan nå blodstrømmen vår skal vi være forsiktige med. Men heldigvis; Det som er så fantastisk med mineralene er at dersom de ikke knuses ned til nanoform så trekker de ikke inn i huden, men fungerer som et beskyttende UV-filter på utsiden av huden. I tillegg så er disse mineralene ypperlige på å beskytte mot både UVA og UVB.
Vår konklusjon er derfor:
  • Vi vil unngå kjemisk filter
  • Vi ønsker solkrem med fysisk filter som er større en nanoform.
I USA og Australia har de laget solkrem bestående kun av fysisk filter i mange år allerede. Det er disse solkremene som scorer aller best på alle tester for trygghet, så hva har vært problemet? De aller fleste produsentene av naturlig solkrem med fysisk filter bruker sinkoksid som sin aktive ingrediens. Dette er fordi sinkoksid anses som det absolutt tryggeste UV-filteret og samtidig så gir det en bredere UV-beskyttelse enn titaniumdioksid. Her i Norge reguleres vi av EU på hele det området som omfatter hudpleie og kosmetikk, og EU har enda ikke satt sinkoksid på sin liste over godkjente UV-filtere! Sinkoksid brukes i mange andre sammenhenger på det europeiske markedet som for eksempel i sinksalver, så i seg selv er det en allerede godkjent ingrediens. Det er altså vurderingen om det kan brukes som UV-filter som har latt vente på seg. I USA er faktisk sinkoksid det eneste UV-filteret som er anbefalt for bruk på barn under seks måneder gamle, men i EU har de ikke en gang kommet så langt at de har satt den på listen over godkjente UV-filtre engang! Dermed så har ikke vi noen andre valg enn å velge mellom kremer som inneholder diverse kjemiske UV-filtre og en cocktail av mange andre tvilsomme stoffer. Er det rart at vi er frustrerte?! [caption id="attachment_3081" align="aligncenter" width="300"]IMG_0109 Bilde vi la ut på instagram i fjor sommer. Vi var frustrerte over ingrediensene vi fant i de solkremene som anbefaltes for barn.[/caption] Da vi startet Skinlove for 3,5 år siden så fikk vi vite at det meste var klart for å godkjenne sinkoksid som UV-filter og at det var like om hjørnet. Så hvorfor har det tatt så lang tid? Det er ikke godt å si. Det kan være at byråkratiet i EU bare tar så lang tid. Det kan også være fordi de også har vurdert tryggheten til nanoformen av sinkoksid. Alt som penetrerer huden må tas på alvor. Det er uansett ikke den formen vi har vært ute etter, men den som ikke trenger inn i huden. Så til den gode nyheten! I oktober i fjor vedtok kommisjonen i EU som har vurdert sinkoksid at dette mineralet skal føres opp på listen over godkjente UV-filtere. Avgjørelsen var enstemmig! Det var en stor dag for oss, og alle innbyggere i Europa som ønsker seg en trygg og naturlig hudpleie. Listen skal oppdateres i starten av 2016! Du kan se vårt utvalg av produkter for sol og bad her (mer kommer). solkrem naturlig fysisk filter trygg   Kilder:

Associations between environmental factors and incidence of cutaneous melanoma. Review

Exposure patterns of UV filters, fragrances, parabens, phthalates, organochlor pesticides, PBDEs, and PCBs in human milk: correlation of UV filters with use of cosmetics. http://europalov.no/rettsakt/kosmetikkforordningen-endringsbestemmelser-for-sinkoksid-i-ikke-nanoform/id-8732 Sun safety, Eco Tan

Det siste fra bloggen